Peškafondo

Tektonski poremećaji

peskafondo

Tko će umjesto Pera V. sjesti u Gradsko vijeće? Sigurno se i njemu po glavi vrti pitanje u kome naći dostojnu zamjenu. Bez Pera V. imat ćemo jedno sasvim dosadno, uštogljeno, gotovo mekušasto Gradsko vijeće.

Neće biti upadica i dobacivanja iz klupa, a predsjednik Vijeća neće imati kome dijeliti opomene zbog prostakluka. Bit će baš nekako šuplje.

Pero V. mora dati ostavku na svoj vijećnički mandat. Neće on to napraviti iz moralne odgovornosti, već po sili zakona jer Vrhovni mu je sud izrekao bezuvjetnu zatvorsku kaznu koju će odslužiti radom za opće dobro. A, Zakon je sasvim jasan. Uvjetna kazna zatvora ne može biti zamijenjena radom za opće dobro, već je to moguće samo kod bezuvjetno izrečene kazne zatvora, a kako je ona duža od šest mjeseci i jedan dan, Pero V. će privremeno morati zamrznuti svoje političke egzibicije.

Nedavno smo imali sličnu situaciju s Ratkom Čačićem. Dao je ostavke na sva mjesta i dužnosti. Bilo je u njemu morala, pa je odstupio i sa čela stranke 'narodnjaka'. Rato je završio u zatvoru, a naš Pero na sreću neće guliti kaznu pritvoren među kriminalcima. On će svojih deset mjeseci, zbog makinacija sa zemljištima u Orašcu, odslužiti djelomice u Petrunjele, a ostatak od ukupno 600 sati kazne, u nekoj od gradskih tvrtki.

Ma nije ni to smak svijeta. Pa pogledajte Glavaša. U zatvoru je i to u drugoj državi i opet vuče sve konce u slavonskom HDSSB-u.

Naći će već Pero u koga se ugledati, a pokušat će sigurno i dati neko svoje tumačenje zakona. No ono što ga najviše stišće nisu toliko mjeseci, već gotovo 64 milijuna kuna koje treba vratiti državi. Po tom je iznosu 'jači' i od Sanadera i od Zagorca. Ma, neću više svrdlat' po njegovoj muci…

Iako se vole hvaliti kako su najdemokratičnija hrvatska stranka, i ako k tome izuzmemo dirigirano raspuštanje pojedinih organizacija, rezultanta demokracije na terenu nije baš po volji SDP-ovog velikog vođe Zokija. U dijelu esdepeovih ogranaka su već obavljeni unutarstranački izbori, a najzanimljivije je bilo u Zagrebu, gdje je Bernardić (onaj mladac koji nije bio Milanovićev favorit) 'potaraco' dva ministra u Vladi, kandidata za istu čelnu funkciju, Mrsića i Marasa. Toliko ih je nadmoćno pobijedio da se može očekivati i tiha osveta najdemokratskijeg predsjednika. Uostalom, sve će ovisiti kakvi će izborni rezultati stizati s terena.

Dubrovački esdepeovci na izbore će druge nedjelje studenog. Olga je glatko eliminirana, zbog loših rezultata za vrijeme njene vladavine, koji su usput budi rečeno najgori od devedesetih do danas. Dva su se kandidata prijavila, Valjalo i Gojun, i sve je otvoreno. Zasad se esdepeovo članstvo pokazalo kao stranka koja misli svojom, a ne tuđom glavom. Uostalom, živi bili pa vidjeli…

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović