Zanimljivosti

TARACA UGD Ovog četvrtka ne zaboravite uživati u zvijezdama…

TARACA UGD Ovog četvrtka ne zaboravite uživati u zvijezdama...

U sklopu obilježavanja Svjetskog tjedna svemira i održavanja 333. znanstvenog simpozija Međunarodne astronomske unije, održat će se predavanje ‘U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru’ predavača: dr. sc. Vibora Jelića, astrofizičara sa IRB-a.

Predavanje će se održati u 18 i 15, nakon čega će uslijediti, s početkom u 19 i 30, promatranje noćnog neba s tarace UGD u organizaciji Astronomske udruge Korčula. Ulaz je besplatan kao i poklon za sve posjetitelje.

Institut Ruđer Bošković u suradnji sa Sveučilištem u Groningenu, Nizozemska, organiziraju 333. znanstveni simpozij Međunarodne astronomske unije pod nazivom “IAUS 333: Peering towards Cosmic Dawn” u Dubrovniku, od 2. do 6. listopada 2017. godine. Na simpoziju se očekuje 150 sudionika.

Simpoziji Međunarodne astronomske unije (IAUS) su prestižni i prepoznatljivi znanstveni sastanci – konferencije, koji svake godine pokrivaju devet različitih tema iz područja astrofizike. Ovo će ujedno biti i prvi znanstveni simpozij Međunarodne astronomske unije u Hrvatskoj, dajući mu veliku važnost za znanstvenu zajednicu u Hrvatskoj.
Simpozij će se baviti temom istraživanja kozmološke zore (engl. Cosmic Dawn, CD) i epohe reionizacije svemira (engl. Epoch of Reionization, EoR), perioda u kozmološkoj povijesti u kojem su nastale prve “zvijezde” u svemiru, te su svojim zračenjem ionizirale prožimajući međugalaktički plin. CD i EoR sadrže ključ razumijevanja formiranja struktura i evolucije svemira kojeg danas poznajemo, ali do danas o tom periodu znamo jako malo. Očekuje se da će upravo ove godine znanstvenici po prvi puta uspjeti detektirati kozmološko zračenje (vodikovu 21cm liniju s crvenim pomakom) koje je emitirano milijardama godina u prošlosti, iz perioda CD i EoR, pomoću radio teleskopa LOFAR (engl. Low Frequency Array) ili MWA (engl. Murchinson Widefield Array).

U sklopu petodnevnog znanstvenog programa konferencije, planiran je dogadaj za javnost koji ce se odrzati u cetvrtak, 5. listopada 2017. godine u Umjetnickoj galeriji Dubrovnik. Sastojat ce se od znanstveno popularnog predavanja “U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru”, koje ce pribliziti znanstvenu problematiku simpozija javnosti, te promatranja nocnog neba teleskopima Astronomske udruge Korčula.

Ovaj dogadaj je organiziarn u suradnji sa Zajednica Tehničke Kulture Dubrovnik, te pod pokroviteljstvom Umjetničke galerije Dubrovnik.

Pročitajte još

SVE VEĆA ROBOTIZACIJA PROIZVODNJE Što to znači za vrijedne ljudske ruke?

Dulist

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist