Aktualno

Taksisti pokrenuli peticiju za izmjene zakona: ‘Vozači ne ispunjavaju osnovne uvjete’

Taksisti na Pilama

Zbog sve većeg broja vozača iz trećih zemalja, domaći taksisti pokrenuli su peticiju i prikupili više od pet tisuća potpisa za izmjene zakona o prijevozu u cestovnom prometu. Traže da minimum za svakog taksista bude poznavanje hrvatskog jezika i vozačka dozvola iz neke od zemalja Europske unije.

-Sigurno su se uvjeti na tržištu promijenili nagore, pogotovo u Zagrebu i većim gradovima, jer je nelojalna konkurencija u vidu vozača koji ne ispunjavaju uvjete za voziti i biti na cestama svakim danom sve veća i veća. Platforme koje pružaju posredničku podršku između klijenta i vozača žele da ima što više vozača na cesti – rekao je taksist Marko za Dnevnik.hr.

U posljednje vrijeme najviše ih je iz trećih zemalja, na koje domaći taksisti imaju najviše primjedbi.

-Ako se radi npr. o Indijcima, oni voze kao u Engleskoj po lijevoj strani i to je problem, ali u osnovi je problem i komunikacija. Želimo reći da nam se čini nerazumnim da je zakonodavac dozvolio uvoz radne snage za zanimanje koje nije u deficitu, ono je zapravo suficitarno, poručio je Andrija Roso, taksist.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture upoznato je s inicijativom i najavljuju izmjene Zakona.

-Između ostalog predviđa se uvođenje kartica autotaksi vozača, koju će vozač morati imati sa sobom u vozilu i na kojoj će se preko QR koda moći provjeriti ispunjava li taj vozač sve uvjete, dobar ugled, važeću vozačku dozvolu, položen ispit za autotaksi vozača – kazali su iz Ministarstva.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist