Aktualno

TADIJA ŠAKIĆ UPOZORAVA Tržište nekretnina atraktivno je za pranje novca

TADIJA ŠAKIĆ UPOZORAVA Tržište nekretnina atraktivno je za pranje novca

Gotovo 50 turističkih djelatnika, posrednika u prometu nekretnina i ovlaštenih mjenjača prisustvovalo je Seminaru o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma kojeg je u utorak u Dubrovniku održao Tadija Šakić, voditelj Službe za nefinancijske subjekte iz Financijskog inspektorata Ministarstva financija.

– Zakon je jedan, ali nisu iste obveze za sve sektore. Mjenjači recimo, posluju samo fizičkim osobama. Nemaju uspostavljanje poslovnog odnosa, to su jednostavne transakcije. Posrednici u prometu nekretninama uspostavljaju poslovne odnose, ali ne provode poslovne transakcije, odnosno provodi ih samo dva do tri posto – rekao je Šakić. Naglasio je i da je Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma u primjeni već 10 godina.

Tijekom seminara Šakić je polaznike upoznao s njihovim zakonskim obvezama i nadzornim praksama Financijskog inspektorata te mjerama koje su dužni provoditi u svrhu sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Tržište nekretnina atraktivno je za pranje novca, upozorio je Šakić, jer se u kratkom razdoblju mogu oprati velike količine novca, a elitne nekretnine kupcu povećavaju ugled i u kriminalnim krugovima. Nedavnom izmjenom zakona uvedene su i nove mjere pri posredovanju najma nekretnina kada je mjesečna najamnina u iznosu od 75 tisuća kuna i više.

Po pitanju ovlaštenih mjenjača novca, njihov promet u 2017. godini iznosio je preko 30 milijardi kuna, uz slične trendove u 2018., a najviše je zastupljen euro, izjavio je Šakić.

Glavne mjere koje propisuje Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma sastoje se od procjene rizika, dubinske analize klijenata, prijave sumnjivih transakcija, vođenja evidencije i čuvanja podataka te edukacije zaposlenika. U izradi je i registar stvarnih vlasnika pri mijenjanju novca, a javni pristup planira se od 1. siječnja iduće godine.

Seminar se održao u sklopu 6. regionalnog Foruma obiteljskog smještaja u organizaciji Županijske komore Dubrovnik Hrvatske gospodarske komore i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist