Zanimljivosti

T POD DEMO Dubrovački tim osmislio uređaj za čišćenje mora

Dubrovački poduzetnici Ivana Tepšić, Robert Ćorak i Matija Miloslavić razvili su rješenje za čišćenje mora – uređaj ‘T Pod Demo’ koji služi kao kanta za smeće koja kupi površinski otpad i u sebi ima filtere koji apsorbiraju petrolejska ulja i deterdžente, objavljeno je u Facebook grupi SozialMarie Croatia, nagrade koja odlikuje izvrsna rješenja iz područja civilnog sektora, socijalnog rada i skrbi, brige za izbjeglice i ljude u pokretu, zelenog aktivizma i održive poljoprivrede.

– Naša ideja kolektora je u prototip fazi i sami smo financirali razvoj. Za daljnje razvijanje potrebna nam je infrastruktura. Ideja je od starta bila zamišljena kao proizvod koji će imati društvenu i ekološku svrhu. Kako nas uskoro očekuje velika tranzicija na zelene i održive tehnologije, ovim projektom htjeli smo pomoći u prilagodbi. Uređaj je zamišljen kao fleksibilan sustav koji bi bio jednostavan za proizvodnju. Može se sastaviti od lokalno dobavljajućih materijala. Nedavno smo sklopili ugovor s Čistoćom koja rukovodi otpadom području Dubrovnika. Dozvolili su nam da iz reciklažnog dvorišta uzmemo glomazniji otpad koji bi prenamijenili kako bi on postao dio kolektora – rekao je inženjer i programer Miloslavić iz obrta Robot Hand Made u videu koji se može pogledati na istoimenom YouTube kanalu.

Dijelovi uređaja bili bi, kako je objasnio, od materijala poput aluminijskih profila čija bi konstrukcija bila povezana 3D printanim dijelovima.

Više o samom uređaju pogledajte dolje.

Pročitajte još

Ponovno pokrenut projekt ‘Lastovo otok zvijezda’

Dulist

[FOTO] MJESEC GLAVNA ZVIJEZDA U Gružu se okupili veliki i mali svemiroljupci

Dulist

Fotografija Valentine Bešker među najboljima u Hrvatskoj

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija