Zanimljivosti

T POD DEMO Dubrovački tim osmislio uređaj za čišćenje mora

Dubrovački poduzetnici Ivana Tepšić, Robert Ćorak i Matija Miloslavić razvili su rješenje za čišćenje mora – uređaj ‘T Pod Demo’ koji služi kao kanta za smeće koja kupi površinski otpad i u sebi ima filtere koji apsorbiraju petrolejska ulja i deterdžente, objavljeno je u Facebook grupi SozialMarie Croatia, nagrade koja odlikuje izvrsna rješenja iz područja civilnog sektora, socijalnog rada i skrbi, brige za izbjeglice i ljude u pokretu, zelenog aktivizma i održive poljoprivrede.

– Naša ideja kolektora je u prototip fazi i sami smo financirali razvoj. Za daljnje razvijanje potrebna nam je infrastruktura. Ideja je od starta bila zamišljena kao proizvod koji će imati društvenu i ekološku svrhu. Kako nas uskoro očekuje velika tranzicija na zelene i održive tehnologije, ovim projektom htjeli smo pomoći u prilagodbi. Uređaj je zamišljen kao fleksibilan sustav koji bi bio jednostavan za proizvodnju. Može se sastaviti od lokalno dobavljajućih materijala. Nedavno smo sklopili ugovor s Čistoćom koja rukovodi otpadom području Dubrovnika. Dozvolili su nam da iz reciklažnog dvorišta uzmemo glomazniji otpad koji bi prenamijenili kako bi on postao dio kolektora – rekao je inženjer i programer Miloslavić iz obrta Robot Hand Made u videu koji se može pogledati na istoimenom YouTube kanalu.

Dijelovi uređaja bili bi, kako je objasnio, od materijala poput aluminijskih profila čija bi konstrukcija bila povezana 3D printanim dijelovima.

Više o samom uređaju pogledajte dolje.

Pročitajte još

Što su sve najmlađi naučili na radionicama Zajednice tehničke kulture?

Dulist

AMBASADORICA PROJEKTA ‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Sanja Putica na prijemu kod predsjednika Đukanovića

Dulist

Na ređenje mons. Roka Glasnovića stigao i Marko Perković Thompson

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija