Zanimljivosti

T POD DEMO Dubrovački tim osmislio uređaj za čišćenje mora

T POD DEMO Dubrovački tim osmislio uređaj za čišćenje mora

Dubrovački poduzetnici Ivana Tepšić, Robert Ćorak i Matija Miloslavić razvili su rješenje za čišćenje mora – uređaj ‘T Pod Demo’ koji služi kao kanta za smeće koja kupi površinski otpad i u sebi ima filtere koji apsorbiraju petrolejska ulja i deterdžente, objavljeno je u Facebook grupi SozialMarie Croatia, nagrade koja odlikuje izvrsna rješenja iz područja civilnog sektora, socijalnog rada i skrbi, brige za izbjeglice i ljude u pokretu, zelenog aktivizma i održive poljoprivrede.

– Naša ideja kolektora je u prototip fazi i sami smo financirali razvoj. Za daljnje razvijanje potrebna nam je infrastruktura. Ideja je od starta bila zamišljena kao proizvod koji će imati društvenu i ekološku svrhu. Kako nas uskoro očekuje velika tranzicija na zelene i održive tehnologije, ovim projektom htjeli smo pomoći u prilagodbi. Uređaj je zamišljen kao fleksibilan sustav koji bi bio jednostavan za proizvodnju. Može se sastaviti od lokalno dobavljajućih materijala. Nedavno smo sklopili ugovor s Čistoćom koja rukovodi otpadom području Dubrovnika. Dozvolili su nam da iz reciklažnog dvorišta uzmemo glomazniji otpad koji bi prenamijenili kako bi on postao dio kolektora – rekao je inženjer i programer Miloslavić iz obrta Robot Hand Made u videu koji se može pogledati na istoimenom YouTube kanalu.

Dijelovi uređaja bili bi, kako je objasnio, od materijala poput aluminijskih profila čija bi konstrukcija bila povezana 3D printanim dijelovima.

Više o samom uređaju pogledajte dolje.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist