Zanimljivosti

SVJETSKI JE DAN SMIJEHA Odličan saveznik u borbi protiv stresa!

SVJETSKI JE DAN SMIJEHA Odličan saveznik u borbi protiv stresa!

Svjetski je dan smijeha! Stoga razvucite osmijeh preko lica jer smijeh je odličan u borbi protiv stresa. Naime, prema pisanju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, preporuka niza stručnjaka za borbu protiv stresa, kojeg donosi suvremeni način života, je upravo smijeh.
Svjetski dan smijeha 1998. godine utemeljio je Indijac Madan Kataria, a obilježava se dva puta godišnje, 10. siječnja i prve nedjelje u svibnju. Cilj njegovog obilježavanja je potaknuti ljude da se što više smiju te tako uživaju u blagodatima koje smijeh donosi. Dugotrajno i jako smijanje, navode dalje iz Andrije Štampara, uzrokuje brojne fiziološke promjene u našem organizmu čime se aktivira više od tri stotine različitih mišića lica, trbuha, leđa, nogu i ruku. Disanje je duboko i ubrzano, raste frekvencija srca, povećava se opskrbljenost srca i pluća krvlju bogatom kisikom, snižavaju se krvni tlak i razina šećera u krvi te razina hormona stresa adrenalina i kortizola.
Smijeh pojačava funkciju imunološkog sustava potičući stvaranje limfocita i aktivnost stanica koje uništavaju tumorske stanice. Smijeh je i prirodni analgetik jer potiče oslobađanje endorfina, koji imaju učinak ublažavanja bolova. Smijeh nam pruža osjećaj zadovoljstva jer potiče lučenje hormona sreće serotonina, endorfina, dopamina i noradrenalina. Ujedno nas oslobađa negativnih osjećaja, pozitivno utječe na samopouzdanje i samokritičnost te potiče pažnju. Brojni su pozitivni učinci smijeha na fizičko i psihičko zdravlje, a njegov utjecaj na poslovnu okolinu je izrazito poželjan. Pozitivan, ohrabrujući, prijateljski smijeh poboljšava komunikaciju među ljudima, dok novonastala spontanost situacije potiče kreativnost i povećava produktivnost.

Izvor: stampar.hr

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist