Urednički izbor

NAKON DUGOTRAJNE POTRAGE Orsat Žitković na Pelješcu pronašao ostatke njemačkog Messerschmitta

Messerschmitt Bf-109 G 6 Pelješac

Orsat Žitković je na vrlo nepristupačnom terenu sv. Ilije na Pelješcu uspio pronaći ostatke njemačkog zrakoplova iz Drugog svjetskog rata, koji je u zračnoj bitki srušen u prosincu 1943.. O svemu je izvijestio na svojoj Facebook stranici Pelješac Hiking, uz popratni video, a ostatke je pronašao 6. siječnja.
-Što da vam kažem… Iščupao sam nevjerojatnu priču iz ropotarnice povijesti…. Kad se ovo događalo nad nebom iznad Pelješca, mnogi Pelješčani bili su u zbjegu… Malo tko zna za ovo – napisao je Žitković. Inače, kako navodi tijekom prosinca 1943. dogodila se bitka na nebu nad Pelješcem koja je do danas ostala nepoznata. Njemačka vojska obavljala je posljednje pripreme za invaziju na otok Korčulu pa je njemačko zrakoplovstvo (Luftwaffe) imalo ulogu osigurati područje. Šest njemačkih aviona (Bf-109 G 6) poletjelo je iz mostarske zračne baze i uputilo se u patrolu nad južnom Dalmacijom. Kada su stigli do poluotoka Pelješca naišli su na tri američka borca P-47 Thunderbolts u pratnji nekoliko P-40 Warhawka. Četiri njemačka Messerschmitta su oborena, a za tri se mislilo, piše, kako su na dnu mora. 77 godina kasnije Žitković pronalazi ostatke. U videu pak navodi kako je nakon puno traženja i utrošenog vremena uspio locirati mjesto pada njemačkog aviona tipa Messerschmitt 109.
-Trebalo mi je jako puno vremena i slobodnih dana, teren je iznimno nepristupačan, bilo je to kao traženje igle u plastu sijena, ali to sam danas uspio naći. Serijski broj čisto sumnjam da ću naći, tu na terenu ima masu ostataka. Radi se sigurno o njemačkom avionu, postoje informacije o zrakoplovnim nesrećama na području Pelješca, točno za ovaj tip zrakoplova – naveo je Žitković.

Pročitajte još

KRISTININ ‘EKLEKTIK POTTERY’ Moje kikare su različite i svoje, baš kao i svi mi!

Maria Prkut

PREMINUO JE DR. MARIO KERNER ‘Sjećanje na njega živjet će s nama svakodnevno kroz sve što nas je naučio’

Dulist

‘LIJEPA I ZDRAVA ZIMA’ Vakula otkrio kakva nas veljača očekuje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija