Aktualno

Svjetski je dan hepatitisa

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan hepatitisa, kao dio globalne kampanje, koju provodi Svjetska zdravstvena organizacija, s ciljem povećanja svijesti o virusnim hepatitisima i ukazivanju na važnost pravovremenog otkrivanja i liječenja hepatitisa.

Virusni hepatitis – bolesti poznate kao hepatitis A, B, C, D i E – pogađa stotine milijuna ljudi diljem svijeta, uzrokujući akutne i kronične bolesti jetre i uzrokuje smrt zbog ciroze ili raka jetre.

Hepatitis B može se učinkovito spriječiti cijepljenjem, a kronično oboljele liječiti. Veliki napredak medicine postignut je u liječenju Hepatitisa C, koji se novim lijekovima može izliječiti. Mnogo toga još treba učiniti kako bi se osiguralo da ovi novi lijekovi budu dostupni u Hrvatskoj, a i na globalnoj razini.

Ova bolest je globalni javno-zdravstveni problem. Na Svjetski dan hepatitisa Svjetska zdravstvena organizacija i partneri pozivaju javnost, zdravstvene radnike i političare na žurno djelovanje na sprječavanju infekcije i smrti od virusnih hepatitisa, koji se mogu spriječiti, liječiti i izliječiti.

Opširnije o hepatitisu pročitajte ovdje.

Pročitajte još

ZAČINIMO BOŽIĆ LJUBAVLJU Humanitarna akcija kuhanja bakalara na sv. Mihajlu

Dulist

Naši policajci obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Dulist

VICKO MIHALJEVIĆ NA SATU POVIJESTI Branitelji su bili odlučni do zadnjega braniti svoj grad

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija