Grad

Svijest postoji, ali mnogi su još neosjetljivi na izazove osoba s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, a s ciljem poboljšanja kvalitete njihovog života te njihovog aktivnog sudjelovanja u društvu, Postaja prometne policije Dubrovnik u svojim je prostorijama održala je okrugli stol.

U raspravi na temu problema osoba s invaliditetom, s naglaskom na uvjete kretanja u cestovnom prometu, kao i parkirališna mjesta u gradu Dubrovniku, ispred Udruge Dva skalina sudjelovala je Anita Šetka, ispred Udruge slijepih grada Dubrovnika sudjelovala je Rosa Matić, zatim voditelj prometnog redarstva Grada Dubrovnika, Miro Džamonja te predstavnik tvrtke Sanitat, Frano Karač, a ispred Postaje prometne policije Dubrovnik pomoćnik načelnika Joško Vuletić i policijski službenik za prometnu preventivu Denis Pavela.

Tijekom rasprave predstavnici udruga su iskazali zadovoljstvom stanjem u prometu, istaknuvši posebno zadovoljstvo pristupačnošću parkirnih mjesta osobama s invaliditetom.

Također su istaknuli da se posljednjih godina stanje po navedenoj problematici znatno poboljšalo, što pripisuju radu policije i prometnog redarstva.

Iznijeli su prijedlog da se u autobusima javnog gradskog prijevoza Libertas uvede zvučno informiranje o kretanju autobusa, kako bi im se olakšalo korištenje i kretanje s javnim gradskim prijevozom. Izdvojeni su i problemi zlouporaba korištenja znaka pristupačnosti te prijedlog da se na pojedinim mjestima, prvenstveno u blizini stare gradske jezgre (plato Pile, Ploče), ograniči vrijeme parkiranja kako bi što veći broj korisnika, osoba sa invaliditetom mogao parkirati. O navedenim poteškoćama će Postaja prometne policije Dubrovnik dopisom izvijestiti Grad Dubrovnik, a sve s ciljem otklanjanja navedenih poteškoća s kojima se susreću osobe sa invalidnošću.

Inače, znak pristupačnosti je dokument koji omogućuje parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališna mjesta koja su za tu svrhu posebno obilježena. Taj dokument važi u slučaju kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto, ili ako se osoba s invaliditetom nalazi u vozilu.

Voditelj prometnog redarstva grada Dubrovnika, Miro Džamonja izrazio je zadovoljstvo sadašnjim stanjem, te rekao da prometno redarstvo izvršava sve svoje obaveze. Također je napomenuo da oznake pristupačnosti često nisu vidljivo istaknute u vozilima, čime se otežava postupanje djelatnika prometnog redarstva.

Predstavnik poduzeća Sanitat, Frano Karač prisutne je upoznao s kampanjom ‘Želiš li se mijenjati za mjesto’. Kampanja se kontinuirano provodi s ciljem pomoći osobama sa invaliditetom. Najavljena je i izgradnja dodatnih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom na području parka “Gradac”.

Predstavnici policije iznijeli su statističke podatke o počinjenim prekršajima u proteklih godinu dana koji se odnose na parkiranja na mjestima za invalidne osobe i na zlouporabe znaka pristupačnosti.

U raspravi svi sudionici istaknuli su kvalitetnu međuinstitucionalnu suradnju što je u konačnici i dovelo do pravilnijeg korištenja i učinkovitijeg sankcioniranja prekršitelja.

Napomenimo, na sam dan obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske proveo se pojačani nadzor parkiranja na mjestima za invalide, odnosno korištenje znaka pristupačnosti.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. prosinca proglasili su Ujedinjeni narodi 1993. godine otkada se diljem svijeta obilježava svake godine s drugom temom. Osnovni cilj obilježavanja je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibiliziranje javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću.

Pročitajte još

Laus Centar: Franković ‘herojsko’ svojatanje privatne imovine koristi u svrhu političke kampanje

Dulist

Grad Dubrovnik dobio suglasnost ministarstva za izmjene i dopune GUP-a

Dulist

MJERA GRADA Stalna godišnja naknada za treće i svako daljnje dijete u 2021. raste na 850 tisuća kuna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija