Politika

SVEČANA SJEDNICA Franković predočio građanima račune, Potrebica zahtijeva novo rješenje brze ceste!

SVEČANA SJEDNICA Franković predočio građanima račune, Potrebica zahtijeva novo rješenje brze ceste!

Sa svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, uz Dan Grada i Festu sv. Vlaha danas je prema Zagrebu upućena jasna poruka: planirajte kvalitetnu brzu cestu do Zračne luke s po dva prometna traka u oba smjera. Poruku je nadležnima uputio predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.
-Proteklu godinu obilježila su dva događaja: ulazak u Schengen i izgradnja Pelješkog mosta. To su povijesni uspjesi hrvatske Vlade na čelu s Andrejom Plenkovićem. Međutim, prometna povezanost Dubrovnika i dalje ostaje strateški problem – rekao je Potrebica te naglasio kako su dvokolnička cesta do Grada te brza cesta do Zračne luke prioriteti. Zamolio je odgovorne da u planovima koje rade za brzu cestu do Zračne luke unaprijede postojeće rješenje jer je sada nažalost planirana jednokolnička cesta s dva prometna kraka, što, istaknuo je, nije kvalitetno rješenje budući da je planirana u profilu jednakom postojećoj magistrali.
-Treba nam brza cesta s dvije vozne trake u svakom smjeru i to je prioritet. Ne možemo 2023. planirati cestu u profilu kakva je trebala biti izgrađena prije 40 godina – oštro je proučio predsjednik Gradskog vijeća.
Podsjetio je i na neraskidivu vezu Grada i svetog Vlaha, kao i na činjenicu da su kršćanstvo i demokršćanske vrijednosti bile temelj napretka našeg grada.
-One ne mogu postati arhaizmi jer su dio identiteta našeg naroda – rekao je između ostaloga Marko Potrebica.

SVEČANA SJEDNICA Franković predočio građanima račune, Potrebica zahtijeva novo rješenje brze ceste!

Prikazan je potom film s najvažnijim gradskim projektima, nakon čega je izvješće o svom minulom radu dao gradonačelnik Mato Franković.
-Upravljati gradom znači graditi, dizati nove škole, vrtiće, probijati ceste, ispravljati grbe na kolniku, osvjetljivati neosvijetljene staze, kopati ispod zemlje i graditi infrastrukturu koja se ne vidi. Znači stvarati ravnopravne uvjete života i rada u svakom kutku grada i osiguravati jednake prilike za osobni razvoj svakog građanina. Upravljati znači služiti, a služba od nas očekuje i donošenje odluka, onih koje će imati utjecaj na tkivo grada u budućnosti. Nerijetko ćemo se tako suočiti i s izazovima. Na njih je jednostavno odgovoriti ukoliko se zapitamo samo jedno pitanje – Hoće li naše činjenje donijeti boljitak Gradu i građanima? Ako je odgovor da, onda dvojbe nema – rekao je gradonačelnik te se potom dotaknuo kupovine TUP-a, poručivši kako je trebalo umješnosti i političke hrabrosti za provesti čitav projekt, koji je započeo preuzimanjem vlasničkog udjela nad UTD Ragusom i Lukom Dubrovnik.
U svom govoru posebno se dotaknuo pomoći Vlade RH na čelu s premijerom Plenkovićem.
-Zahvaljujući više puta pokazanom sluhu Vlade Republike Hrvatske za specifičnosti krajnjeg juga i ovim putem želim izraziti moju duboku zahvalnost na pomoći koju su Vlada i premijer Andrej Plenković pružili Gradu u trenutcima financijske krize. Beskamatnim zajmovima omogućili su nam da i dalje nastavimo pomagati svim građanima u potrebi kao i dubrovačkim gospodarstvenicima. Uz potporu ministarstva unutarnjih poslova donesen je novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji nam je omogućio uvođenje organizacije i kontrole prometa s fokusom na građane i njihove potrebe – istaknuo je između ostalog.
Za kraj je poručio:
-Nepokolebljivi i posvećeni javnome, našem dobrotvoru i vjernom savezniku, Svetome Vlahu, obraćamo se za nebesku zaštitu, čvrsto vjerujući njegovoj prosudbi i predajući se sigurnoj i neumornoj ruci u kojoj drži i čuva svoj grad – zaključio je te svima čestitao blagdan svetog Vlaha i Dan Grada Dubrovnika.

SVEČANA SJEDNICA Franković predočio građanima račune, Potrebica zahtijeva novo rješenje brze ceste!
Župan Nikola Dobroslavić pitao je koliko gradova u svijetu slavi neki blagdan više od tisuću godina neprekidno, na ovako veličanstven način kako to čini ovaj drevni grad.
-Ponosni smo na to i na ovaj naš grad kao i na sve ono što su nam u njemu i povezano s njim ostavili naši preci – rekao je župan te pitao jesmo li dostojni te baštine na kojoj uvijek iznova učimo i od koje kvalitetno živimo?
-Činimo sve da budemo na visini tih zadaća. Naši branitelji to su sigurno bili braneći ovaj grad, hrvatski jug i cijelu domovinu od velikosrpskog osvajačkog pohoda. Naše junake nećemo nikada zaboraviti – rekao je župan te posebno naglasio kako više nikad nećemo dopustiti upad na naš teritorij, žrtve i razaranja. No, napomenuo je kako agresiji svjedočimo i danas spomenuvši se ruskog napada na Ukrajinu.
-Danas i kod nas ima licemjerja koji umjesto nepodijeljene podrške žrtvi izmišljaju opravdanje za agresora kao da sami nismo to iskusili – rekao je te istaknuo kako u našem susjedstvu neki i dalje ne prežu od posezanja za tuđim, za našom kulturnom baštinom.
-Poruka njima glasi: Okanite se toga, okanite se tuđeg jer ono što je naše ne damo nikome – rekao je Dobroslavić.

SVEČANA SJEDNICA Franković predočio građanima račune, Potrebica zahtijeva novo rješenje brze ceste!
Izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekao je kako je svima nama koji smo rođeni u Dubrovniku i onima koji su naš grad prihvatili svojim, Festa predstavlja svojevrsni duhovni orijentir našeg identiteta, ali i trenutka provjere naših rezultata i uspjeha.
-Čast mi je biti u Vladi koja je u većini projekata koje ste izdvojili sudjelovala i to ne samo financijski, a posebno ističem ono što nam je obogatilo i obilježilo ovu godinu, a to je konačno spajanje juga s ostatkom Hrvatske. Dubrovnik je uvijek bio grad koji povezuje i koji je povezan i ta gruba odvojenost za nas je bila posebno emotivno teška – rekla je ministrica te napomenula kako su iza nas teške godine, no unatoč tome ‘smogli smo hrabrosti i snage pružiti ruku ukrajinskom narodu.
Na sjednicu su došli i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Andro Krstulović Opara, izaslanica predsjednika RH Melita Mulić, potpredsjednika Europske komisije Dubravka Šuica, dubrovački biskup mons. Roko Glasnović i brojni drugi uzvanici.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist