Politika

SDP OŠTRO ‘Ombla i župan Dobroslavić kroz godine: ne štiti, štiti, ne štiti…’

SDP OŠTRO 'Ombla i župan Dobroslavić kroz godine: ne štiti, štiti, ne štiti…'

14 godina dosljedno bez brze ceste, bez gospodarenja otpadom, bez brige o zdravstvu i uz potpuno ignoriranje lokalnih zajednica – piše u svom priopćenju za javnost predsjednik ŽO SDP DNŽ Mišo Krstičević. Prenosimo ga u cijelosti.

„Ići će most preko izvora Omble… neće ići most preko izvora“… tu raspravu slušamo preko 14 godina kad je u pitanju brza cesta Dubrovnik – Zračna luka. Dosljedna je Dubrovačko neretvanska županija jedino u činjenici da brze ceste i dalje nema, a njena gradnja ni u kojoj varijanti neće krenuti do kraja ovog mandata. O negativnom utjecaju na područje značajnog krajobraza Rijeke dubrovačke i izvora Omble govori struka, strahuju aktivisti, Gradsko vijeće Dubrovnika je izglasalo deklaraciju protiv takve prometnice, ali Dobroslavić ne brine, on je siguran da je sve kako treba, za njega je taj rizik prihvatljiv.

Kad su lani krenula govorkanja o zračnoj luci u Trebinju, naš župan preko noći postaje žestoki ekološki aktivist: „Zračna luka ne 10-tak km od izvora Omble, u zaštitnoj zoni izvorišta, ugrozila bi glavni izvor za vodoopskrbu Dubrovnika i njegovog šireg područja, kao i druge podzemne vode.“ – reagirao je odlučno u tom slučaju neki novi Nikola, čuvar prirode od prekograničnog neprijatelja… i neka je, svi smo ga podržali.

Konačno dolazimo do treće, najstarije, a možda i najvažnije priče. Dolazimo do otpada. Jedan od najvećih problema Dubrovačko neretvanske županije, najjužnije županije, poznate po prirodnim ljepotama i turizmu, je što ni 2023. ne postoji ni s od sustava za gospodarenjem otpadom. Ne postojanje uređenog sustava je ugroza koja prijeti baš svakom gradu i općini županije, brojnim prirodnim lokalitetima, zdravlju građana, a ono što od tog sustava postoji ili se planira na koncu je velika prijetnja samoj Ombli. Odlagalište otpada Grabovica je i dalje tu, a Centar za gospodarenje otpadom Lučino Razdolje se planira, skoro jednako dugo kao i brza cesta, na krškom području, u zoni koja ugrožava Omblu. Ponovno se čuje protivljenje čuvara okoliša, briga i zahtjevi za nova trasiranja od općina Ston i Dubrovačko primorje, ali Dobroslavić ih ignorira i ni malo se ne uzbuđuje. Značajni krajobraz Rijeke dubrovačke i Omblu, po njemu, mogu ugrozit samo prekogranični projekti mrskih mu susjeda. Naši, hrvatski su za krš i vodu neopasni.

Naučili smo kroz 14 godina sa županom na neispunjena obećanja, dračom obrasle kamene temeljce, ignoriranje molbi, prijedloga i zahtjeva lokalnih zajednica, ali u svojoj vladavini se do sada nije usudio službeno i konačno ugroziti jedan takav prirodni biser i izvor pitke vode. Nikad zdravlju župljana nije posvećivao puno pažnje, no hoće li uz potpuno zapušteni sustav zdravstva trajna ostavština župana Dobroslavića ostati ugrožavanje krajobraza Rijeke dubrovačke i Omble? Možda bolje da ostane dosljedan do kraja i ne radi ništa.

Predsjednik SDP DNŽ
Mišo Krstičević

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist