Kultura

‘SVE SU TI SLIKE OK’ Otvorena izložba Eugena Varzića: ‘Puno je emocija i života utkano u moje slike’

'SVE SU TI SLIKE OK' Otvorena izložba Eugena Varzića: 'Puno je emocija i života utkano u moje slike'

Samostalna izložba ‘Sve su ti slike OK’ hrvatskog suvremenog umjetnika Eugena Varzića otvorena je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u četvrtak. Predstavio se djelima nastalim u razdoblju od 2016. do 2021. godine. Riječ je o slikama rađenim tehnikom ulja na platnu i crtežima u tehnici olovke na papiru.

-Teško je opisati ovaj osjećaj. Nije to sreća ni euforija, to je nešto neopisivo. Ono što sam imao za reći, rekao sam slikama koje su izložene ovdje. Puno je emocija i života utkano u moje slike. Nadam se da ćete uživati u izložbi – rekao je umjetnik te je spomenuo kako je izložba trebala biti održana u prošloj godini.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako mu je velika čast jer tijekom ovih ljetnih mjeseci može sudjelovati na velikom kulturnom događaju.

-Još jedan od hrvatskih autora želi izlagati u Umjetničkoj galeriji koja je veliki prozor u svijet za domaće i međunarodne umjetnike – naglasio je Franković te proglasio izložbu otvorenom.

Portreti i krajolici
Njegova supruga Romana, njihova djeca i poznanici, stalni su modeli te bivaju transformirani u nove imaginarne svjetove – portrete.

Uz portrete, na ovoj izložbi izloženi su i krajolici koji tvore posebnu cjelinu u umjetnikovu stvaralaštvu. Varzićeva dva krajolika: Odlazak u grad i Običan dan, rađena su u maniri američkih precizionista, oslonjenih na kubistički realizam. Istoj skupini pripadaju i krajolici Casisa, Šibenska, Life, Morning has broken (the silence of night). Taj američki likovni smjer bavi se urbanim temama, reducirajući i analizirajući formu monumentaliziranih posve uobičajenih likovnih tema.

Slikar Eugen Varzić posebna je osobnost hrvatske likovne scene jer je svoj likovni razvoj, odnosno istraživački likovni put usmjerio u drukčijem smjeru. Riječ je o izgrađivanju likovnosti suvremenoga hrvatskog slikara na naslijeđu kurentnih likovnih težnji američkog slikarstva XX. stoljeća, koje je oblikovano na temelju heterogene likovne baštine nastale na valovima useljavanja. Varzićev likovni put određeno je svjedočenje traženja ponovnih veza sa suvremenom europskom likovnom avangardom, i to u krugovima najkvalitetnijih likovnih umjetnika.

Umjetnička galerija bit će dom Varzićevim djelima tijekom iduća dva mjeseca. Izložba ostaje otvorena do 19. rujna 2021. godine.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist