Županija

SVE NA JEDNOM MJESTU Prestavljen Vodič za osobe s invaliditetom kroz Dubrovačko-neretvansku županiju

SVE NA JEDNOM MJESTU Prestavljen Vodič za osobe s invaliditetom kroz Dubrovačko-neretvansku županiju

Kao županija u skladu s mogućnostima kroz projekte i programe Upravnog odjela za zdravstvo, obitelji i branitelja redovito pomažemo osobama s invaliditetom. Jako nam je bitno da u tom dijelu najčešće sudjelujemo u projektima i programima koji su vezani uz naše najmlađe dobne skupine koje imaju zaista velikih problema. Dosta važno za vas kao predstavnike udruga osoba s invaliditetom i nas kao županiju je upravo ono što vam danas predstavljamo, a to je Vodič za osobe s invaliditetom kroz Dubrovačko-neretvansku županiju – poručila je uvodno u petak savjetnica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, a kojom prilikom je u hotelu Lero organizirano prigodno druženje, ali i predstavlajnje tiskanog i elektronskog izdanja Vodiča.

– Naime, županija je osnovala posebno Povjerenstvo koje je izradilo Strategiju izjednačavanja osoba s invaliditetom Dubrovačko-neretvanske županije. Jedno od prvih zadataka koje Povjerenstvo sebi zadalo bilo je izrada Vodič za osobe s invaliditetom kroz Dubrovačko-neretvansku županiju. Ovaj Vodič je dosupan na našim Internet stranicama. Klikom na svako određeno područje podijeljeno po djelatnostima možete vidjeti što se nudi. Nastojali smo u početku prikupiti bazu podataka koja će biti dostupna osobama s invaliditetom na području županije i koje ovdje dolaze. Sljedeći korak kojeg ćemo napraviti je da ćemo tu bazu učiniti informatički dostupnijom – rekla je zamjenica pročelnice županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, obitelj i branitelje Nina Skurić.

Predstavnici Centra za socijalnu skrb pak su govorili o pravima osoba s invaliditetom u sustavu socijalne skrbi među koje se ubraja inkluzivni dodatak, doplatak za pomoć i njegu, zatim status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja, naknada do zaposlenja, naknada za troškove prijevoza, pomoć u kući, smještaj, privrememeni i dugotrajni smještaj te psihocijalna pomoć.

Antonija Odak iz Regionalne razvojne agencije DUNEA iznijela je nešto više o centru Europe Direct čija uloga je približiti lokalnom stanovništvu Europu i potaknuti ih da se uključe u raspravu o budućnosti EU. Jedan od projekta na kojem trenutno rade je ‘Promicanje jednakih mogućnosti kroz EU fondove’.

– Naša zadaća je uključiti građane, organizirati različite radionice, edukacije, prezentacije. Surađujemo s medijima, školama, dajemo im nastavne materijale te surađujemo s drugim regionalnim mrežama. Što se tiče prioriteta koje promičemo – za ovu godinu to su Europa spremna za digitalno doba i Europski zeleni plan. Želimo smanjiti emisiju stakleničkih plinova do 2050. i biti potpuno klimatski neutralni. Dakle, to ćemo učiniti iskorištavanjem resursa prelaskom na čisto, kružno gospodarstvo i smanjenjem onečišćenja – iznijela je.

O Promicanju jednakih mogućnosti kroz EU fondove govorila je Petra Popović koja je kazala kako prema podatcima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi 508.350 osoba s invaliditetom, od čega je 60% muškaraca i 40% žena, a u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske osobe s invaliditetom čine 12% stanovnika. Njihove potrebe financiraju se i, kako je napomenuto, kroz EU fondove među kojima su Višegodišnji financijski okvir i EU Sljedeće generacije.

– Sredstva dodijeljena RH za financijsko razdoblje 2021.-2027. u tekućim cijenama iznose više od 14 milijardi eura iz VFO-a te nešto više od 11 milljardi eura iz NGEU. Vlada RH u studenom 2020. donijela je odluku o operativnim programima vezanim za Kohezijsku politiku za navedeno financijsko razdoblje u RH, a to su OPERATIVNI PROGRAM KONKURENTNOST I KOHEZIJA 2021.-2027., OPERATIVNI PROGRAM UČINKOVITI LJUDSKI POTENCIJALI 2021.-2027. i INTEGRIRANI TERITORIJALNI PROGRAM 2021.-2027. Prilikom pripreme projektnog prijedloga, radi se analiza potreba, problema i
očekivanja osoba s invaliditetom, uzevši u obzir različite vrste invaliditeta. Svi projekti s infrastrukturnim elementima, uključujući infrastrukturu informacijske i komunikacijske tehnologije ill korisnike koji pružaju javne usluge, moraju uzeli u obzir potrebu za pružanjem pristupačnih proizvoda i usluga koje osobe s invaliditetom mogu koristiti i razumjeti na jednak način kao ostali – objasnila je.

Podsjetimo, nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom sve zemlje članice obilježavaju taj datum aktivnostima s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Pročitajte još

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist