Kultura

Sve mora izaći na svjetlo

„Na gumnu zla“, knjiga svjedočanstva četverogodišnjeg robovanja na Golom otoku fra Marijana Balda Zlovečere u izdanju dubrovačkog ogranka Matice hrvatske predstavljena je u nedjelju navečer u prepunom klaustru Franjevačkog samostana u Cavtatu.

Knjigu koja na poseban i dojmljiv način opisuje iskustvo nevina čovjeka na Golom otoku predstavili su predsjednica Matice hrvatske – ogranka Dubrovnik Ivana Burđelez i fra Jakov Rafael Romić.

Fra Jakov Rafael Romić istaknuo je kako knjigu svakako valja pročitati jer se o tematici Golog otoka sustavno šutilo i šuti.
– Goli otok je bio dokaz sustavnog staljinističkog načina vladanja, gušenja svih sloboda. Ovu knjigu Zlovečera je napisao prije 30 godina, dok je boravio kod mene, i bojao se potpisati svojim imenom kad je taj tekst izlazio u čikaškoj Danici kao podlistak, što će biti s fratrima u Domovini ako tu knjigu objavi – kazao je fra Romić, spomenuvši kako je fra Zlovečera osnivao hrvatske misije u Argentini i Južnoafričkoj republici, a u Hrvatsku se vratio 1994. godine.

– Goli otok je bio udarac na slobodu. A ova knjiga poručuje kako sve mora izaći na svjetlo, sve nepravde koje su počinjene, inače ništa nema smisla i sve će vriti u podsvijesti. A drugo, jednako važno, što poručuje fra Zlovečera jest da moramo oprostiti i biti iskreni, bez mržnje – istaknuo je fra Romić.

Predsjednica dubrovačke Matice Ivana Burđelez kazala je kako se o Golom otoku i drugim komunističkim stratištima i logorima šutjelo više od 40 godina.

–  Nažalost, ni dan danas u hrvatskim udžbenicima povijesti nema o njima gotovo ni slova. Upravo zato je ova knjiga izuzetno vrijedan dokument vremena za koje smo mislili da se više nikada neće ponoviti, a nažalost jest početkom devedesetih. Knjiga nije samo dokument, već i roman dubokog emotivnog naboja čija radnja se kreće od kafkijanskog apsurda optužbe i hapšenja, do unutrašnjeg dijaloga s temama smrti, želje za slobodom i konačnog izbavljenja – kazala je Burđelez.

Na promociji je pročitana i poruka Andrije Vučemila iz Riječkog nakladnog zavoda, koji je robovao sa Zlovečerom.
– Njegova vjera i opredjeljenje bili su mi znak u vremenu i prostoru da ima nade, da se ne smije posumnjati u svoje ideale i ako ostaneš uspravan, pobijedit ćeš, makar u tom vremenu u prostoru to i nije izgledalo moguće. Baldo je bio svjetiljka koju nikakvo zlo nije moglo ugasiti – napisao je u svojoj poruci Vučemil.

Fra Marijan Baldo Zlovečera i sam je nazočio promociji svoje knjige, te se, iako bolestan, obratio nazočnima:
– Jedino mogu reći: hvala. Ne sjećam se da je ovako nešto ikad organizirano u klaustru – kazao je Zlovečera.

Promociju ove vrijedne knjige svojim nastupom su obogatili gitaristi Maroje Brčić i Tomislav Žerovnik, flautistica Đive Kušelj i ženska klapa Skontradura.

Pročitajte još

OTVORENA IZLOŽBA ‘NAPOLEONOVA CESTA U DALMACIJI’ S tih 500 kilometara tada makadamskog puta se i danas koristimo

Dulist

Luki Šeriću i Iris Mihajlović uručena nagrada ‘Plautilla’

Dulist

SJAJNA VIJEST Prvi put nakon 1998. Dubrovnik dobiva srednju baletnu školu!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija