Aktualno

SVE JE POČELO 2008. ‘Projekt ‘Rođeni za čitanje’ prerastao dubrovačke okvire

SVE JE POČELO 2008. 'Projekt 'Rođeni za čitanje' prerastao dubrovačke okvire

Nacionalni program poticanja čitanja djece od najranije dobi pod nazivom ‘Rođeni za čitanje’ predstavljen je u subotu, 14. svibnja u sklopu sastanka pedijatara Dalmacije, koji se održao na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku.
Projekt je podsjetimo započeo još 2008. godine na dječjem odjelu Opće bolnice Dubrovnik, a njegova idejna začetnica je dr. Marija Radonić.

Više je o tome na predstavljanju govorila i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.
Ovom prigodom rekla je kako je implementiranje ovakvog projekta od iznimne važnosti u kontekstu emocionalnog i intelektualnog razvoja, naglasivši kako je potrebno da djeca stvore naviku čitanja koje im u budućnosti može pomoći da samostalno i kritički promišljaju te da u konačnici postanu osviješteni građani. Dodala je kako je za poticanje na čitanje i oblikovanje socijalnih vještina bitna uloga i volja roditelja.
-Iznimno smo ponosni što je ovaj program koji je započeo još 2008. godine na dječjem odjelu Opće bolnice Dubrovnik, prerastao u nacionalni projekt 2021. godine, koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila Godinom čitanja. Velika je stvar što su Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske prepoznali važnost ovog projekta. Posebno nam je drago što je i Grad Dubrovnik imao prilike dati svoj doprinos te je tako iz proračuna od početka provedbe, sufinancirao program s 500 tisuća kuna. Koliko je značajan program potvrđuje i činjenica da je ocijenjen kao jedan od najboljih programa iz 28 članica Europske mreže za poticanje pismenosti – istaknula je zamjenica.
O važnosti čitanja djeci od najranije dobi s ciljem razvoja rane pismenosti govorile su stručna suradnica programa i idejna začetnica Marija Radonić, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Anita Peti-Stantić te voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja iz Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Maja Zrnčić.

Program “Rođeni za čitanje” provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske, uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Jedan od ključnih ciljeva programa jest razviti nacionalnu mrežu pedijatara koji će uputiti svakog roditelja/skrbnika na redovitim sistematskim pregledima djece na razvoj čitalačkih navika naročito razvoja čitateljskog mozga u digitalnom svijetu.

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist