Aktualno

SVE JE POČELO 2008. ‘Projekt ‘Rođeni za čitanje’ prerastao dubrovačke okvire

Nacionalni program poticanja čitanja djece od najranije dobi pod nazivom ‘Rođeni za čitanje’ predstavljen je u subotu, 14. svibnja u sklopu sastanka pedijatara Dalmacije, koji se održao na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku.
Projekt je podsjetimo započeo još 2008. godine na dječjem odjelu Opće bolnice Dubrovnik, a njegova idejna začetnica je dr. Marija Radonić.

Više je o tome na predstavljanju govorila i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.
Ovom prigodom rekla je kako je implementiranje ovakvog projekta od iznimne važnosti u kontekstu emocionalnog i intelektualnog razvoja, naglasivši kako je potrebno da djeca stvore naviku čitanja koje im u budućnosti može pomoći da samostalno i kritički promišljaju te da u konačnici postanu osviješteni građani. Dodala je kako je za poticanje na čitanje i oblikovanje socijalnih vještina bitna uloga i volja roditelja.
-Iznimno smo ponosni što je ovaj program koji je započeo još 2008. godine na dječjem odjelu Opće bolnice Dubrovnik, prerastao u nacionalni projekt 2021. godine, koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila Godinom čitanja. Velika je stvar što su Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske prepoznali važnost ovog projekta. Posebno nam je drago što je i Grad Dubrovnik imao prilike dati svoj doprinos te je tako iz proračuna od početka provedbe, sufinancirao program s 500 tisuća kuna. Koliko je značajan program potvrđuje i činjenica da je ocijenjen kao jedan od najboljih programa iz 28 članica Europske mreže za poticanje pismenosti – istaknula je zamjenica.
O važnosti čitanja djeci od najranije dobi s ciljem razvoja rane pismenosti govorile su stručna suradnica programa i idejna začetnica Marija Radonić, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Anita Peti-Stantić te voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja iz Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Maja Zrnčić.

Program “Rođeni za čitanje” provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske, uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Jedan od ključnih ciljeva programa jest razviti nacionalnu mrežu pedijatara koji će uputiti svakog roditelja/skrbnika na redovitim sistematskim pregledima djece na razvoj čitalačkih navika naročito razvoja čitateljskog mozga u digitalnom svijetu.

Pročitajte još

Kroz Zračnu luku Dubrovnik u lipnju prošlo više od 300 tisuća putnika

Dulist

VEČERAS Promocija knjige ‘Povijest nogometa u Dubrovniku’ Željana Konsua u izdanju DuLista

Dulist

Blagdan je Ruke sv. Vlaha, večeras misa i procesija

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija