Peškafondo

Sve ih je manje…

Sve ih je manje...

Umjesto uobičajenog ritma, red hadezea, red esdepea, ovaj tjedan iznenadna brutalnost. K'o da je u gradu sve pobenavilo.

Ne znam je li to zbog dugotrajnog tufinavog vremena ili je jednostavno čudan svijet zavladao Gradom. I ne bi o napadu na Tolja, jer ako krenem, opet ću se dotaknuti ugovora, izbora zakupca, odnosno gradonačelnikovog pogodovanja privatniku, pa će opet, po tko zna koji put ispasti da sam protiv kvalitetne zabave koju je gradska uprava omogućila na sveopće oduševljenje gradske mladeži. Da je bar sve tako kako se samo na oko čini.

Ma znate već da Andro lako mijenja dres. Nije to Andru veliki problem, jer dosad se već u više navrata svlačio i preoblačio. Dobio je dakle ponudu obući dres Pera V., istina ne još na papiru i s potpisom, ali i dosad se on snalazio sa i bez potpisa. Uostalom i tako trči kako Pero zapovijedi. A Pero V. mu je obećao da će ga još jednom dovesti do ključa od Grada

Nego, valja vjerovati DORH-u, i bliskim mu institucijama, koji uredno 'češljaju' sve ugovore, i dodatke ugovora i dodatke na dodatke ugovora. A vjerujte, ima toga masu.

Nego, vratimo se lakšim temama. HDZ je nakon mjeseci lobiranja napokon izabrao svoje županijsko čelništvo. Sad se zna tko sve ide u Zagreb, i nadam se samo da će se negdje usput do stranačkog kružoka u metropoli predomisliti, pa na glasačkom listiću zaokružiti bilo koje ime kandidata osim aktualne Jace. Ili zabrčkati i poništili listić. I time bi napravili mudar potez. Barem jedan.

S druge strane, esdepeovci su na strašnim mukama. Olga M. je razapeta pritiscima svoga stranačkog tijela da napokon obznani ime kandidata za gradonačelnika kojega bi svi kolektivno podržali, čime bi se napokon suprotstavili Vlahušićevom kadroviranju. Znate kako to s Androm ide, kad on obeća 'poso' nekome svom, mogu esdepeovci dubit na glavi. Iritira to sve njih, pa i samu predsjednicu Olgu. Ali drži se ona. Možda bi joj bilo lakše da i do njenih ušiju dođe ono što se posljednjih dana intenzivno priča po Gradu kako Andro ima alternativu.

Ma znate već da on lako mijenja dres. Nije to Andru veliki problem, jer dosad se već u više navrata svlačio i preoblačio. Dobio je dakle ponudu obući dres Pera V., istina ne još na papiru i s potpisom, ali i dosad se on snalazio sa i bez potpisa. Uostalom i tako trči kako Pero zapovijedi. A Pero V. mu je obećao da će ga još jednom dovesti do ključa od Grada. Shvaća već sad i Pero da se nije lako skotrljat s mjesta ministra i gradonačelnika, na ništa. Uostalom, imaju započeto pozavršavati. Jedini njegov uvjet je da Nezavisna lista i dalje ostane s njegovim imenom. Što je i logično. Navodno je ova vijest već doprla do haenesovaca, pa smo tako neki dan ulazeći u Pentagon nabasali na hrpu boca na ulazu. Oni što sve čuju i vide šapnuli su nam da se slavilo… I neka se…

Nego, zanimljive sam razgovore vodila proteklih dana s nekim dragim ljudima koji rade u gradskoj upravi. Na bezazleno pitanje 'što ima nova', zapljusnula bi me bujica riječi, ogorčenja, tješenja samih sebe. Ukratko, riječ koja najbolje opisuje stanje u gradskoj upravi je, užas. Ali iz svakog razgovora izvirio bi tračak nade i olakšanja. Treba samo izdržati još godinu dana. I koliko razgovora, toliko istih riječi. Tu i tamo su se pridjevi izmjenjivali od užasnog do groznog ili očajnog. Ali zaključak je svima bio isti – još godinu dana.

Grad se nažalost sveo na odbrojavanje. Ljudi su se stisli, miruju i rade. I čekaju da mu prođe mandat, isti onaj, kojega je na početku on brojio štopericom, sada njemu njegovi broje, na dane. A sve ih je manje. Bogu hvala…

Adio Vam
 

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović