AktualnoHrvatska

Sutra u Rovinju počinju Dani hrvatskog turizma

rovinj

Najznačajnije domaće turističko događanje Dani hrvatskog turizma (DHT) sutra započinju u Rovinju, a trajat će 9. i 10. studenog. Manifestacija se održava u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore. Riječ je o tradicionalnom susretu turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske koji će kroz niz panela, razgovora i dodjela nagrada otkriti tko je najzaslužniji za još jednu uspješnu turističku godinu u kojoj zasad, prema sustavu eVisitor, brojimo 20 milijuna dolazaka (+9%) i preko 106 milijuna noćenja (+3%) turista.

Raznovrstan program ovogodišnjeg DHT-a započet će panel raspravom pod nazivom „Doba održivosti u hrvatskom turizmu“ u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, a koju će u razgovoru 1 na 1 otvoriti ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, dok će svoja iskustva o upravljanju destinacijama podijeliti gradonačelnici Dubrovnika, Mato Franković, Rovinja, Marko Paliaga i Pule, Filip Zoričić.

– Iznimno sam ponosna što smo kroz tri godine mojeg mandata pripremili strateški i zakonski okvir te osigurali financijske preduvjete za usmjeravanje hrvatskog turizma k održivosti, bez koje nema daljnjeg napretka i konkurentnosti. Posebno me veseli što ćemo uz sve dionike domaćeg turističkog sektora, koji su nam kontinuirano davali podršku na ovom zahtjevnom putu, ugostiti izvršnu direktoricu Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Nataliju Bayona, predsjednika za turizam ADAC-a Karlheinza Jungbecka, kao i jednog od najpoznatijih svjetskih futurologa, Iana Yeomana, koji će iz svoje perspektive govoriti o budućem razvoju turizma u Europi i svijetu. U petak je predviđeno održavanje sastanka predsjednika i članova Vlade s turističkim sektorom na kojem ćemo razgovarati o ključnim izazovima i postignućima kao i pripremama za sljedeću turističku godinu. Dane hrvatskog turizma ćemo već tradicionalno zaključiti nagradama i priznanjima za vrijedne ljude koji rade u turizmu, koji hrvatski turizam čine uspješnim svih ovih godina i bez kojih nema daljnjeg razvoja i nastavka pozicioniranja Hrvatske kao jedne od najuspješnijih destinacija – izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Na panelu u organizaciji Hrvatske turističke zajednice „Putovanje u održivost – iskustva destinacija“, direktorice Predstavništva HTZ-a u Italiji i Francuskoj, Viviana Vukelić i Danijela Mihalić Đurica te direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula otkrit će kako sačuvati bogatu povijesno-kulturnu baštinu, zaštititi resursnu osnovu, oduprijeti se masovnom turizmu i prilagoditi klimatskim promjenama.

– Održivost u turizmu danas je opće prihvaćen trend kojem teže mnoge svjetske destinacije, a da je tome tako imali smo priliku vidjeti i na sajmu WTM, jednom od najvećih sajmova koji se ovih dana održava u Londonu. Siguran sam kako će naše kolegice iz predstavništava u Italiji i Francuskoj potvrditi nastojanja ovih zemalja da budu što bolje pozicionirane kao održive destinacije, dok će iskustva hrvatskih destinacija najbolje prenijeti kolege iz Međimurja kada govorimo o kontinentu te kolege iz Splitsko-dalmatinske županije kada govorimo o izazovima održivosti na obali s posebnim naglaskom na špicu sezone, kada su pritisci na infrastrukturu najveći – istaknuo je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, dodajući da kroz održivost zapravo stvaramo budućnost hrvatskog turizma.

Tijekom popodnevnih sati prvog dana DHT-a, Slobodna Dalmacija će sad već tradicionalno dodijeliti nagradu „Adrian“ za najbolji mali i obiteljski hotel, u suradnji s Nacionalnom udrugom malih i obiteljskih hotela, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice.

Drugog dana, u petak 10. studenog, održat će se panel Hrvatske gospodarske komore pod nazivom „Al s osobnošću“. Osnivač tvrtke Apsolon i suosnivač i partner u konzultantskoj kući Best Advisory Vedran Antoljak te licencirani predavač u području prodaje i komunikacija Davor Bilman razjasnit će koliku ulogu digitalna transformacija ima u oblikovanju turizma kao glavnog pokretača svjetskog gospodarstva te hoće li moderna tehnologija biti ključni igrač u utakmici sa suvremenim izazovima.

– Povratak konkurencije na Mediteran, inflacija koja je ove godine značajno utjecala na rast cijena, usporavanje gospodarstva na emitivnim tržištima i ratni sukobi, pokazuju koliko je turizam osjetljiva gospodarska grana. Sve izazove ne možemo predvidjeti, na neke ne možemo niti uticati, ali možemo se boriti podizanjem kvalitete usluga, ulaganjima u naše destinacije i posebice u privlačenje i zadržavanje obrazovane i motivirane radne snage. U vremenu kada izvrsnost postaje imperativ poslovanja u turizmu, razvoj visokokvalitetnih turističkih proizvoda je prioritet. Nagrađivanje najboljih u tome, motivira za kontinuirano unaprjeđenje sektora – poručio je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Ovogodišnji DHT bit će zaokružen svečanom dodjelom godišnjih turističkih nagrada uz izravni televizijski prijenos, a više informacija o programu i sudionicima dostupno je na službenoj stranici Dana hrvatskog turizma.

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist