Aktualno

Sutra presuda o zakonitosti štrajka

Sutra presuda o zakonitosti štrajka

Presuda Županijskog suda o zakonitosti štrajka radnika Libertasa, najavljenog za petak, bit će donesena sutra ujutro.

Naime, na današnjem ročištu Uprava i sindikat iznijeli su svoje viđenje situacije oko zakonitosti najavljenog štrajka u Libertasu, a nastavak ročišta zakazan je za sutra u 9 sati. Tada će biti donesena i presuda o zakonitosti štrajka.

Opunomoćenica tužitelja direktora Đura Deranje, Nedjeljka Asanović Sarić istaknula je kako tužitelj ne odustaje od svoje tužbe te kako sva priložena dokumentacija upućuje na to da je štrajk nezakonit.

Dodala je i kako pregovori tužitelja i tuženika temeljem Kolektivnog ugovora i Protokola o načinu vođenja pregovora oko sklapanja novog Kolektivnog ugovora nisu uspjeli do predviđenog roka. Rok je bio  31. prosinca 2011., no i nakon njegova isteka vođeni su pregovori u dobroj vjeri, no zbog tvrdog stava sindikata dogovor se nije postigao. Umjesto da tužitelj donese Pravilnik o radu, on je otkazao Kolektvini ugovor uz otkazni rok od 90 dana kako bi se u roku od najkasnije 30 dana do isteka tog roka, moglo početi novo kolektivno pregovaranje  te kako bi se i dalje primjenjivala prava iz Kolektivnog ugovora.

Naglasila je kako su ispoštovana sva radnička prava, u obimu daleko većem nego što to propisuje Zakon o radu i kolektivni ugovori drugih trgovačkih društava. Stoga tužitelj smatra da je najava štrajka u najmanju ruku preuranjena. Tužitelj također smatra da prema Zakonu o radu nisu protekli rokovi potrebni za dogovor proizvodno-održavajućih i nužnih poslova za vrijeme štrajka. Osporava i provođenje referenduma o štrajku,   smatrajući kako dostavljena dokumentacija nije ispravna jer je sastavljena naknadno. Također nije proglašena odluka o referendumu i nije oglašena na oglasnoj  ploči jer, kako navodi oponumoćenica, članovi Sindikata i pojedini radnici nisu imali saznanja o provođenju referenduma. Tužitelj smatra da je potrebno dostaviti glasačke listiće i popis radnika. 

Oponumočenica tuženika Balda Kovačevića i Iva Klaića , Dolores Lujič tražila je da se tužba odbaci kao preuranjena jer se odnosi na štrajk koji još nije nastupio, te kako upućena prije jučerašnjeg sastanka o mirenju, istaknuvši kako se pravo radnika na štrajk može osporavati tek kad štrajk nastupi. 

Istaknula je kako je tužitelj otkazivanjem Protokola o vođenju pregovora 9. veljače doveo do prestanka produžetka primjene Kolektivnog ugovora te su tim prestala važiti pravila iz raskinutog Kolektivnog ugovora od 30. lipnja 2011. Dodala je kako radnici nisu krivi zbog toga što nije došlo do sklapanja  Kolektivnog ugovora. Napomenula je kako su na sastanku 7. veljače  utvrđene gotovo sve stavke, osim odredbi o plaći, da bi nakon dva dana Sindikat dobio raskid pregovora i Protokola, bez obrazloženja. 

Opunomoćenica tuženika Dolores Lujuč također je dodala da je tužitelj zakasnio s dostavom prijedloga nužnih i održavajućih poslova, jer je propisano da poslodavac to mora učiniti do početka mirenja koje je započelo 16. veljače.  Popis je Sindikat zaprimio 17. veljače. Istaknuto je kako je Sindikat, unatoč zakašnjenju,  pokušao uručit svoj odgovor direktoru želeći surađivati, no zbog sastanka koji je direktor imao s predsjednikom NO i šefovima, to nije uspio učiniti toga dana, kao ni sutradan kada su saznali da direktor skuplja potpise zaposlenika koji ne idu u štrajk. Tad su odlučili odustati od suradnje i 22. veljače su direktoru uputili dopis da je zakasnio sa dostavom prijedloga nužnih poslova i sve prijavili Državnom inspektoratu. 

Direktor Đuro Deranja istaknuo je kako je morao znati tko neće štrajkati jer do tada nije dobio podatke o provedenom referendumu o štrajku. Obavijest o tome, dodao je, dostavio mu je Sindikat 20. veljače.

Sindikalni povjerenik Baldo Kovačević rekao je kako su s dostavom potpisa radnika o prisustvovanju štrajku, imali problema prošle godine, kada su taj isti popis uručili direktoru, nakon čega su vršeni pritisci na same radnike. 

Potporu sindikalistima pred sudom dali su i zaposlenici Libertasa.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist