Aktualno

U UTORAK NA KAMPUSU Okrugli stol o medijima i mentalnom zdravlju, svi mogu sudjelovati!

kampus manja

Ususret obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopada), Društvo psihologa Dubrovnik u suradnji sa Službom za profesionalnu orijentaciju, savjetovanje studenata i alumne Sveučilišta u Dubrovniku organizirat će Okrugli stol na temu medijskog izvještavanja o mentalnome zdravlju odnosno mogućem utjecaju medija i medijskih sadržaja na mentalno zdravlje djece, mladih i odraslih pod nazivom ‘Mediji i mentalno zdravlje’.

Okrugli će se stol održati u utorak, 10. listopada s početkom u 18 sati u zgradi Sveučilišnog kampusa na adresi Branitelja Dubrovnika 41 (donji amfiteatar).

Mentalno zdravlje je prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno te pridonositi svojoj zajednici. Osoba dobroga mentalnog zdravlja zadovoljna je, pozitivna, prihvaća druge ljude, sposobna je stvarati i održavati prijateljstva, produktivna je i dobro se nosi sa životnim stresovima.

Nažalost, podatci Svjetske zdravstvene organizacije govore kako u svijetu 25 posto osoba boluje od različitih mentalnih poremećaja (SZO, 2022). Poteškoće mentalnoga zdravlja prisutne su u svim dobnim skupinama, od najmlađih do najstarijih osoba. Predrasude i mitovi vezani uz mentalno zdravlje smanjuju mogućnost da će osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja (ili njegovi najbliži) potražiti pomoć, a onda posljedično i da će dobiti potrebnu podršku. Značajnu ulogu u popularizaciji važnosti mentalnog zdravlja kao i destigmatizaciji poteškoća mentalnoga zdravlja imaju mediji. Izvještavanje o mentalnome zdravlju i pripadajućim poteškoćama, koje nije senzacionalističko te je u skladu s etičkim smjernicama, može doprinijeti poticanju očuvanja mentalnoga zdravlja, prevenciji poteškoća mentalnoga zdravlja, kao i prevenciji samoubojstava.

Sudionici Okrugloga stola ‘Mediji i mentalno zdravlje’: Lea Burić, mag. psih., DV Dubrovnik, Društvo psihologa Dubrovnik; Petra Kvartuč, mag. psih, Poliklinika za zaštitu mentalnog zdravlja djece, Društvo psihologa Dubrovnik; Irena Bošnjak Primorac, dr. med. specijalist psihijatrije, Odjel za mentalno zdravlje Dubrovnik, ZJZ DNŽ i doc. dr. sc. Đorđe Obradović, Odjel za komunikologiju, Sveučilište u Dubrovniku

Moderatorica je Sandra Buratović Maštrapa s Odjela  za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Sudjelovanje na Okruglom stolu je besplatno i otvoreno za sve zainteresirane.

Pročitajte još

PRAVDA ZA KATU I STIPU Prosvjed sutra u 19 i 30 ispred zgrade suda

Dulist

KRAJ TOPLINSKOG VALA? Stiže promjena, najavljena nevremena, izdana upozorenja za tri regije

Dulist

MASOVNI TEHNOLOŠKI KVAR I naša zračna luka osjeća posljedice!

Dulist