Aktualno

Šuica: ‘Kad govorimo o budućnosti EU, onda je zdravlje broj jedan!’

Dubravka SUICA in the EP in Strasbourg

Na sjednici Europskog parlamenta u Strasborugu, voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Dubravka Šuica sudjelovala je u raspravi o postupku Europske unije za odobravanje pesticida.

Radi se o nadogradnji već visoke razine europske zaštite okoliša, ali i zdravlja ljudi i životinja te poboljšanju funkcioniranja unutarnjeg tržišta putem usklađivanja pravila o stavljanju na tržište sredstava za zaštitu bilja čime će doći do poboljšanja poljoprivredne proizvodnje.

Izvješće je rezultat rada posebnog Odbora za Postupak EU za odobravanje pesticida (PEST) kojeg je u veljači 2018. godine osnovao Europski parlament zbog produženja odobrenja uporabe glifosata i rastućom zabrinutošću koju izražavaju građani diljem Europske unije. Odbor se, između ostalog, bavi ocjenjivanjem postupka odobrenja pesticida u EU, osiguranjem neovisnosti tog postupka od industrije te promicanjem transparentnosti u postupku odlučivanja.

U obraćanju u Europskom parlamentu zastupnica Šuica izjavila je kako je ‘zabrinutost zbog prekomjerne upotrebe glifosata je rezultiralo osnivanjem ad-hoc odbora protiv upotrebe pesticida’.

– Smatram da je jednogodišnji rad tog odbora bio vrlo kvalitetan. 30 članova je na tome intenzivno radilo i ovo je jedno od rijetkih izvješća koje je ideološki suprotstavljene strane s desna i lijeva jako približilo. Znači jedno od rijetkih izvješća gdje smo danas gotovo unisono glasali te smatram da idemo u dobrom smjeru – rekla je.

Iako je sveobuhvatan pristup Europske unije u pogledu zakonodavstva o zaštiti bilja prvi put usvojen ranih devedesetih godina 20. stoljeća, trenutačno se prodaja, uporaba i kontrola sredstava za zaštitu bilja uređuje Uredbom o sredstvima za zaštitu bilja. Tom uredbom utvrđuje se postupak u dvije faze, pri čemu se aktivne tvari odobravaju na razini Europske unije, a sredstva za zaštitu bilja na nacionalnoj razini.

-Ono što je važno to je da postoje dvije faze odobravanja. Jedna je na europskoj razini, kad se radi o aktivnim tvarima, a druga je na nacionalnoj razini kad se radi o upotrebi sredstava za zaštitu bilja i mislim da je to jako dobro, da je postupno i da smo krenuli u dobrom smjeru jer prije svega ipak mi ovdje moramo voditi računa o zdravlju ljudi. A kad govorimo o budućnosti Europske unije, onda je zdravlje broj jedan – zaključila je zastupnica Šuica.
Usvajanjem izvješća, zastupnici u Europskom parlamentu su se složili da je nužno javnosti omogućiti pristup istraživanjima i studijama koje su se koristile u proceduri za autorizaciju nekog pesticida, uključujući sve popratne podatke i informacije koje se tiču tog postupka. Transparentnijim postupkom odobravanja pesticida zastupnici europskog parlamenta žele vratiti povjerenje građana u taj proces.

Pročitajte još

Stižu velike promjene vezane za policu ‘dopunskog’

Dulist

Nakon dvije pandemijske godine ponovo održan zimski kamp udruge ‘Slatki život’

Dulist

ARHITEKTICA PETRA RADONIĆ Obranila je diplomski rad o TUP-u, a sada radi na osmišljavanju njegove budućnosti

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija