Politika

Šuica: Internet za sve

Dubravka Šuica

Pristup Internetu postaje osnovno pravo građana, prema službenim podacima EUROSTAT-a u Europskoj uniji 79 posto kućanstava ima internet, a u Hrvatskoj 65 % kućanstava ima pristup internetu dok njih 64 posto ima širokopojasni internet.

S obzirom na važnost i ulogu Interneta u suvremeno doba zastupnici u Europskom parlamentu glasovali su o izvješću Jorga Chatzimarkakisa koje se odnosi na pristup internetskim stranicama tijela javnog sektora, a zastupnica Dubravka Šuica je podržala izvješće zauzimajući se za daljnje razvijanje tržišta i olakšani pristup internetu građanima EU.

– Informacije i usluge u digitalno doba sve češće se primaju preko interneta, a broj internetskih stranica iz javnog i privatnog sektora se povećava te danas postoji više od 760.000 internetskih stranica iz javnog sektora koje nude pristup informacijama i uslugama. Trenutačno je manje od 10 posto dostupnih internetskih stranica u EU u skladu s dogovorenim standardima o lakšem pristupu usluga putem interneta – istaknula je Šuica.

Na razini EU internet je najslabije raširen u Bugarskoj gdje samo 54 posto ima pristup internetu, u Grčkoj 56 posto dok je u najrazvijenijim članicama EU internet dostupan gotovo svim kućanstvima, tako danas u Nizozemskoj 95 posto kućanstava ima pristup internetu.

Europarlamentarci su danas također glasovali o prijedlogu Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o smjernicama za transeuropske telekomunikacijske mreže, a zastupnica Šuica je podržala navedeno izvješće, ističući da je za građane važno nastaviti financiranja širokopojasnih mreža koje je potrebno uskladiti s ciljevima strategije ‘Europa 2020’ i Digitalne Agende.

– Za digitalnu infrastrukturu (CEF digital), Komisija predlaže smjernice za razvoj europskih telekomunikacijskih mreža s ciljem potpore investicijama u brzim i vrlo brzim širokopojasnim mrežama. Ovi projekti će pridonijeti poboljšanju konkurentnosti europskog gospodarstva, poticanju malog i srednjeg poduzetništva, promociji interkonekcije i interoperabilnosti nacionalnih mreža, kreiranju novih radnih mjesta i povećanju rasta europskog BDP-a. Živimo u digitalnom dobu i moramo našim građanima omogućiti korištenje brzih, kvalitetnih i pristupačnih telekomunikacijskih mreža – zaključila je Šuica.

 

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ O NATJEČAJU ZA DOZVOLE ‘Prijeti nam totalni kaos i nered na pomorskom dobru’

Dulist

Gradski vijećnici bez zamjerki na kulturu, stavove iskazali žutim i crvenim ‘palicama’

Andrea Falkoni Račić

Katarina Doršner: Je li gradnja zračne luke Trebinje novi oblik rata prema RH?

Andrea Falkoni Račić