Zanimljivosti

Sudjelujte u natječaju “Prema 0% diskriminacije”

Sudjelujte u natječaju "Prema 0% diskriminacije"

Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a (1.12.) u 2013. godini Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije i UN tematska skupina za HIV/AIDS uz potporu Ministarstva zdravlja u okviru kampanje za prevenciju HIV/AIDS-a i promicanja spolnog zdravlja

„Znanje pobjeđuje“ organiziraju natječaj „Prema 0% diskriminacije“. Cilj natječaja je povećanje znanja o HIV/AIDS-u, prepoznavanje problema s kojima se susreću oboljele osobe i razumijevanja kako se oboljeli osjećaju te doprinos smanjenju stigme i diskriminacije vezanih za tu bolest.

 Napišite pismo, sastavak ili priču na temu: „Osoba  koja ti je draga povjeri ti se i kaže da je HIV pozitivna te da ima AIDS. Jako je uznemirena i preplašena. Što bi rekao/la toj osobi? Bi li se i dalje družio/la s tom osobom?“.  Opiši svoje misli i osjećaje i sudjeluj u natječaju.
 

Kriteriji za sudjelovanje u natječaju
Natječaj je otvoren za sve zainteresirane građane Republike Hrvatske. Pismo/sastavak/priča trebaju biti napisani na zadanu temu, hrvatskim jezikom, može imati od 500 do 800 riječi. Trajanje natječaja je od 15. listopada do 15. studenog 2013.

 

Pravila natječaja
Neovisno stručno povjerenstvo odabrat će najbolje radove.
Objava rezultata natječaja: 1. prosinca 2013. na www.hzjz.hr i www.zzjzdnz.hr
Radove pošaljite na:
a) e-mail adrese: promicanjezdravlja@hzjz.hr ili hiv.savjetovaliste@zzjzdnz.hr, ili
b) poštom na:
     Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10 000 Zagreb, ili
     Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Dr. Ante Šercera 4a, p.p. 58, 20 001 Dubrovnik
uz naznaku "Za natječaj", najkasnije do 15. studenog 2013. godine.

 

Nagrade osiguravaju:

Energy Clinic, UN tematska skupina za HIV/AIDS, Reckitt Benckiser, B1 Plakati d.o.o., Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije
1. nagrada – Digitalni fotoaparat (UN tematska skupina za HIV/AIDS),  
 2. – 4. nagrada – Tri poklon paketa s kozmetičkim proizvodima (Energy Clinic) te 36 utješnih nagrada: majica, držač za mobitel, toaletna torba, papuče, zidni sat, zimska kapa (Reckitt Benckiser, Durex promo proizvodi), glazbeni CD, knjiga (B1 Plakati d.o.o.), kemijska olovka, magnet, značka, antistres loptica (Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije).

 

Činjenice o HIV/AIDS-u
Danas, 30 godina nakon otkrića virusa HIV-a, oboljeli se susreću sa stigmom i diskriminacijom, koju često teže podnose nego fizičke posljedice bolesti. Stigmu definiramo kao pojavu koja negativno obilježava pojedinca u očima drugih ljudi. Diskriminacija znači odvajati, praviti razliku po socijalnim, rasnim, etničnim, vjerskim, individualnim, spolnim, jezičnim, starosnim ili drugima osobinama. Strah od bolesti i zablude o načinima prijenosa virusa stvaraju predrasude prema ljudima koji imaju HIV bolest i prema pripadnicima skupina koje imaju veći rizik za obolijevanje. Stigma i diskriminacija vezani uz HIV/AIDS najveće su smetnje prevenciji širenja virusa, osiguranja odgovarajuće njege, podrške i liječenja. Nastaju kao posljedice nerazumijevanja i neznanja o bolesti, mitova o prijenosu virusa i neodgovornog (senzacionalističkog) medijskog praćenja epidemije HIV/AIDS-a. Znanje o rizicima i načinima zaštite temelji su sprečavanja i suzbijanja bolesti, očuvanja i unapređenja zdravlja te važan doprinos smanjenju stigme.

Možete li pomoći?
U borbi protiv stigme i diskriminacije i Vi možete pomoći. Kako? Priključite se upoznavanju pravih činjenica o bolesti i širenju pravih informacija – Znanje pobjeđuje!
Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Zajedničkog programa UN za borbu protiv HIV/AIDS-a (UNAIDS-a) u svijetu živi oko 34 milijuna ljudi zaraženih HIV-om. Tijekom 2011. godine u svijetu se HIV-om zarazilo 2,5 milijuna osoba, a 1,7 milijuna je umrlo od AIDS-a. Prema podacima registra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj su od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze, do 2012. godine registrirane 1024 osobe zaražene HIV-om, 402 osobe su oboljele od AIDS-a, a 168 osoba je umrlo od posljedica AIDS-a. Godišnje se otkrije prosječno oko 60 novih slučajeva infekcije (50-77). U prvih šest mjeseci 2013. godine, ustanovljeno je 46 novih slučajeva.
 
HIV infekcija je zarazna bolest koja počinje ulaskom HIV-a u krvotok
HIV izaziva uništavanje imunološkog sustava te dovodi do pojave različitih bolesti
AIDS je uzrokovan HIV-om i to je kasna faza zaraze HIV-om
HIV zasad ne možemo iskorijeniti iz tijela, no može se liječiti
Vrlo djelotvorno antiretrovirusno liječenje suzbija umnožavanje HIV-a i znatno produljuje život
HIV se prenosi spolnim odnosom sa zaraženom osobom, krvlju (najčešće zajedničkim korištenjem igala i šprica pri uzimanju droge) te sa zaražene trudnice na dijete tijekom trudnoće, porođaja i dojenja
U Hrvatskoj je najčešći put prijenosa HIV infekcije spolnim odnosom bez kondoma

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist