Hrvatska

STANIČIĆ U DUBROVNIKU ‘Hrvatska je ostvarila odlične turističke rezultate u vrlo izazovnim okolnostima’

STANIČIĆ U DUBROVNIKU 'Hrvatska je ostvarila odlične turističke rezultate u vrlo izazovnim okolnostima'

Hrvatska je ovog ljeta bila vrlo efektna u brzom donošenju odluka i otvaranju prema turistima, što je važno ne samo za turističku već i za gospodarsku aktivnost zemlje. Rekao je to predsjednik Europske putničke komisije Luís Araújo. Naglasio je kako je brzo donošenje odluka i otvaranje imalo veliku ulogu u oporavku turističkog sektora u Hrvatskoj. U Dubrovniku je, naime, ovog četvrtka održan 101. sastanak Odbora direktora Europske putničke komisije, a prema riječima Araúja, upravo su rezultati Hrvatske u ovim izazovnim vremenima jedan od razloga zbog čega se ovaj važan sastanka i održao u našem gradu.
Direktor HTZ-a Kristjan Staničić rekao je kako je ovaj sastanak na neki način i priznanje Hrvatskoj u svemu što je postigla u 2021. godini u smislu turističkog prometa.
-Raspravljali smo i razmjenjivali iskustva koja smo ove godine doživjeli i realizirali kroz različite mjere i aktivnosti. Hrvatska se pokazala kao jedna od najboljih država koja je upravljala s turističkim prometom u ovoj godini. To je posljedica i odluka Vlade na čelu s premijerom, nadležnog ministarstva, ali i turističkog sektora i sustava TZ-a – rekao je.
Naglasio je kako je turizam na prekretnici. Sljedeća godina bit će uvjetovana i posljedicama pandemije i nekim novim turističkim trendovima u turističkoj potražnji. To će nametnuti drukčije promišljanje u pravcu održivog razvoja i u tom pravcu treba i djelovati uz apel za povećanje budžeta oko promocije na tržištu.
-U ovim okolnostima i vremenima najvažnije nam je otvoriti turizam i zemlje i to je bila glavna okosnica razgovora. Primjećujem sve bolje turističke trendove, turizam se oporavlja, ali još moramo doseći rezultate iz 2019. godine koja je za mnoge zemlje Europe bila rekordna godina. Razmijenili smo svoja iskustva i znanja, a Hrvatska je odličan primjer kako se trebalo reagirati u ovim okolnostima – poručio je Araújo.

Sastanku su prisustvovali i izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander iz Španjolske, Magda Antonioli iz Italije, također potpredsjednica ETC-a kao i predstavnici nacionalnih turističkih organizacija zemalja kao što su Njemačka, Italija, Španjolska, Portugal, Mađarska, Slovačka, Švicarska, Monako, Crna Gora i dr.
-Naš glavni zadatak je suradnja i koordinacija, a temelj svih naših aktivnosti su istraživanja i razmjena znanja. Društvo se mijenja i mi u turizmu moramo pratiti promjene i trendove. Hrvatska i Španjolska se ne mogu direktno uspoređivati, postoje određene razlike, ali moramo svi skupa surađivati jer samo tako svi zajedno možemo biti još bolji i uspješniji – zaključio je Santander.
ETC je osnovan 1948. sa sjedištem u Bruxellesu, a uz nacionalne europske turističke organizacije okuplja i pridružene članice iz privatnog sektora, odnosno agencije, prijevoznike i druge pružatelje usluga u turizmu. Glavni cilj ETC-a je unapređenje turističkih politika na razini Europske unije te daljnje promicanje Europe kao vodeće svjetske turističke destinacije.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist