Kultura

SUBOTA U DVORU Večer poljskog skladatelja i zaljubljenika u Grad

SUBOTA U DVORU Večer poljskog skladatelja i zaljubljenika u Grad

Večer L. M. Rogowskog održat će se u Kneževom dvoru ovu subotu, 10. rujna, u 21 sat.

Riječ je o događaju koji se organizira u suradnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Državnog arhiva u Dubrovniku i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Kulturnu večer upotpunit će govornici koji će, svaki iz svoje perspektive, predstaviti ovog velikog skladatelja i zaljubljenika u Grad, dok će se za glazbeni dio programa pobrinuti Gudački kvartet DSO-a.

Sudjelovat će Denis Ajduković, prof. Goran Končar, dr.sc. Vinicije B. Lupis, Nikolina Pozniak i Felix Spiller.

Ludomir Michal Rogowski, poljski skladatelj, dirigent i glazbeni pisac je u potrazi za suncem i morskim ljepotama stigao u Dubrovnik 1926. i zauvijek ovdje ostao. Školovao se najprije u Varšavi, potom u Leipzigu te Münchenu i Rimu, a u Vilniusu je osnovao simfonijski orkestar i bio šef-dirigent nekoliko godina, a zatim odlazi u Pariz. Ubrzo postaje međunarodno priznati skladatelj i njegova se djela izvode i u Parizu, Bruxellesu, ali i New Yorku te Varšavi i Pragu. Dubrovačkom orkestru posvetio je svoje djelo Dubrovačke impresije napisano 1950., koje donosi pet glazbenih oleografija, nadahnutih prizorima koji su ga oduševljavali. – Tu je toliko ljepote, i sunca i mora da čovjek ne zna od čega početi – pisao je u svojem dnevniku.

Organizatori su zamolili da svi zainteresirani svoj dolazak potvrde do petka 9. rujna u 12 sati na e-mail: press@dso.hr.

Pozivnica_Rogowski

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist