Kultura

SUBOTA U DVORU Večer poljskog skladatelja i zaljubljenika u Grad

Večer L. M. Rogowskog održat će se u Kneževom dvoru ovu subotu, 10. rujna, u 21 sat.

Riječ je o događaju koji se organizira u suradnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Državnog arhiva u Dubrovniku i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Kulturnu večer upotpunit će govornici koji će, svaki iz svoje perspektive, predstaviti ovog velikog skladatelja i zaljubljenika u Grad, dok će se za glazbeni dio programa pobrinuti Gudački kvartet DSO-a.

Sudjelovat će Denis Ajduković, prof. Goran Končar, dr.sc. Vinicije B. Lupis, Nikolina Pozniak i Felix Spiller.

Ludomir Michal Rogowski, poljski skladatelj, dirigent i glazbeni pisac je u potrazi za suncem i morskim ljepotama stigao u Dubrovnik 1926. i zauvijek ovdje ostao. Školovao se najprije u Varšavi, potom u Leipzigu te Münchenu i Rimu, a u Vilniusu je osnovao simfonijski orkestar i bio šef-dirigent nekoliko godina, a zatim odlazi u Pariz. Ubrzo postaje međunarodno priznati skladatelj i njegova se djela izvode i u Parizu, Bruxellesu, ali i New Yorku te Varšavi i Pragu. Dubrovačkom orkestru posvetio je svoje djelo Dubrovačke impresije napisano 1950., koje donosi pet glazbenih oleografija, nadahnutih prizorima koji su ga oduševljavali. – Tu je toliko ljepote, i sunca i mora da čovjek ne zna od čega početi – pisao je u svojem dnevniku.

Organizatori su zamolili da svi zainteresirani svoj dolazak potvrde do petka 9. rujna u 12 sati na e-mail: press@dso.hr.

Pozivnica_Rogowski

Pročitajte još

Predstavljena znanstvena monografija „Ekonomska misao u starom i srednjem vijeku“

Dulist

Dubrovački simfonijski orkestar najavljuje dva iznimna recitala

Dulist

Stijepo Mijović Kočan dubrovačkoj publici predstavio knjige ‘Bože moj’ i ‘Pjesnici pljeva’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija