AktualnoŽupanija

Suborci uz Dobroslavića

Suborci uz Dobroslavića

Pripadnici Slanske satnije napisali su i potpisali priopćenje za javnost povodom istupa Ivice Kaznačića i Denisa Šešelja u medijima o događajima iz Domovinskog rata u Dubrovačkom primorju.

„U svom istupu u medijima o događajima iz listopada 1991. godine na području Dubrovačkog primorja  Ivica Kaznačić iznio je niz neistina među ostalim i o našem suborcu Nikoli Dobroslaviću. Budući da svi u primorju dobro znaju što je tko radio u Domovinskom ratu, čudi nas istup Ivice Kaznačića, koji ovim radi razdor među braniteljima, pa se pitamo s kojim to ciljem čini.

U obrani Slanoga 1991. sudjelovali su brojni Slanjani i ostali Primorci. Nažalost zbog premoći neprijatelja obrana nije mogla izdržati i Slano je 4. listopada okupirano.

Nikola Dobroslavić bio je u to doba predsjednik Kriznog stožera u Slanomu. Nakon pada Slanoga dio branitelja ponovo se okupio u Dolima i formirao Slansku dobrovoljačku satniju. Nikola Dobroslavić bio je zajedno sa svojim 20-godišnjim sinom Vlahom pripadnik te postrojbe. Postrojba je sudjelovala na prvoj crti bojišnice na prostoru od Slanoga do Smokvine i bila, uz Stonsku satniju i policijske snage, jedan od stupova obrane Stona i Pelješca, sve do oslobađanja Slanoga u svibnju 1992. godine.

Postrojba je sudjelovala i u akciji kojom se u drugoj polovici listopada pokušalo ponovo osvojiti Slano, a u kojoj su stradala petorica pripadnika 4. brigade u akvatoriju između Dola i Šipana.

Pozivamo Kaznačića da ne pravi razdor među braniteljima, a besmislenost njegovih kleveta pokazuje i činjenica da proziva sadašnjeg načelnika za nesudjelovanje u Domovinskom ratu, iako je on tada imao samo 11 godina – stoji u priopćenju kojeg potpisuju Nikola Bianki, Ivo Ševelj, Miho Sekulo, Niko Mozara,Baldo Ševelj i Vlaho Dobroslavić. Na kraju su naveli kako  ukoliko netko ima potrebu za provjerom podataka o učešću Nikole Dobroslavića u Domovinskom ratu može se obratiti zapovjedniku postrojbe Nevenu Klincu.

Podsjetimo, Ivica Kaznačić i predsjednik Županijskog vijeća HSP Denis Šešelj prozvali su župana dubrovačko – neretvanskog Nikolu Dobroslavića za dezerterstvo. Šešelj je konkretno poslao i otvoreno pismo kojim je stao u obranu Kaznačića. Sve je kulminiralo nepozivanjem Kaznačića na obilježavanje dvadesete obljetnice ratne akcije i stradanja petorice hrvatskih branitelja u Dolima. Kaznačić je jedini preživjeli iz akcije ratne '91.
 

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist