Aktualno

Struja poskupljuje za 13,5 posto

milanovic cacic opacic

Električna energija poskupjet će više od 13,5 posto i to u sljedećih mjesec i pol dana, izjavio je prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić,

donosi hrt.hr.

Podsjetio je da već dvije godine postoji suglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) na poskupljenje od oko 13,5 posto koje nije realizirano. 

Znatan dio cijene u proizvodnji struje su nafta i plin i prema tome nema nikakve dvojbe da će ona poskupjeti, izračuni se rade, o tome smo već govorilirekao je Čačić uoči početka HNS-ova okruglog stola o suvremenim pristupima rješavanju sporova.

Na pitanje može li Vlada ublažiti udar povećanja na standard građana, odgovorio je kako ni jedna Vlada ne može utjecati na svjetske cijene energije.
Tu vrstu gluposti da vlada određuje cijene, napustili smo devedesetih kada smo prešli na tržišno gospodarstvo, a i socijalističko samoupravljanje razumjelo je da vlada ne može određivati cijene. 

Povodom najava poskupljenja struje premijeru Zoranu Milanoviću otvoreno pismo uputili su Nezavisni hrvatski sindikati.

– Cijene goriva već streme prema nebu, a ostaju bez Vladine intervencije, očito je na počeku i poskupljenje plina (za što također očekujemo da ne date odobrenje), sad još i struja… A tu su već i povećane cijene režija, hrane, povećane rate kredita zbog povećane kamate i sl. U ovom vremenu kad tri četvrtine građana Hrvatske ima problema s pokrićem redovnih mjesečnih troškova i kad je Hrvatska još uvijek u dubokoj gospodarskoj i socijalnoj krizi, svako poskupljenje električne energije izazvat će domino efekt, lančanu reakciju poskupljenja roba i usluga. To će biti udar i na posrnulo gospodarstvo, kojemu treba predah i potpora za izlazak iz krize, a ne da ga ovako potonulog, poskupljenje električne energije dodatno povuče prema dnustoji u pismu. 

NHS u zaključku apelira da se, cijeneći gospodarsku i socijalnu situaciju u zemlji, a bez obzira na sve druge okolnosti, ne daje zeleno svjetlo poskupljenju električne energije.

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist