DuList PROMOUrednički izbor

STON I MALOSTONSKI ZALJEV Donosimo što posjetiti, okusiti i fotografirati u jedan dan

STON I MALOSTONSKI ZALJEV Donosimo što posjetiti, okusiti i fotografirati u jedan dan

Lijepo vrijeme nas mami na izlazak, buđenje iz zimskog sna i što više aktivnosti na zraku. A, kako kvalitetno iskoristiti vrijeme, nego boravkom u prirodi, negdje uz more? U našoj županiji postoje izletišta nedaleko od Dubrovnika koja se mogu posjetiti i obići pa čak ako se radi i o jednodnevnom izletu.

Takvi izleti su najbolji način za odmor od napornog radnog tjedna, loših vijesti, ali i za potpuni reset. Stoga, donosimo zanimljive prijedloge za izlet prema Stonu i Malostonskom zaljevu kao divan predah od svakodnevice. Na relativno malom području Malostonskog zaljeva, Malog Stona i susjednog Stona, smjestilo se toliko toga za vidjeti i fotografirati pa tako možemo kazati kako je ovo mikrolokacija kao stvorena za obiteljski izlet.

Za one nemirnog duha, ima se tu što za iskusiti, radilo se o trčanju po Stonskim zidinama ili kajakingu u Malostonskom zaljevu. Pri samoj pomisli na sve delicije koje se tu nude tijekom cijele godine, rastu zazubice pa će istinski hedonisti i gurmani doći na svoje. Sve ovo stignete posjetiti, okusiti i fotografirati u jedan dan, a mi vam donosimo kako!

STON I MALOSTONSKI ZALJEV Donosimo što posjetiti, okusiti i fotografirati u jedan dan

Ston – grad zidina, soli i kamenica
Jeste li znali kako je Malostonski zaljev poznati rezervat prirode? Svega 60 km udaljen od Dubrovnika prava je destinacija za ‘učinit’ izlet. U njegovom se krilu nalazi Ston, grad sa zidinama koje su prepoznate diljem svijeta. U Stonu je poznata solana koju je gradila Dubrovačka Republika, i to je najstarija solana na svijetu koja još uvijek radi. Tradicija branja soli prenosi se već 4 tisuće godina i od tada do današnjih dana proizvodi se na isti način, uz pomoć mora, sunca i vjetra. Solana je podijeljena na bazene iz kojih se obere oko 500 tona soli godišnje. Posjet Solani Ston s pričom o tehnološkom postupku dobivanja morske soli je omogućen svaki dan pa čak i vikendom.

STON I MALOSTONSKI ZALJEV Donosimo što posjetiti, okusiti i fotografirati u jedan dan

Mali brat Kineskog zida
Stonske zidine datiraju iz vremena Dubrovačke Republike, a dužine su čak sedam kilometara. Imale su tri tvrđave i 41 kulu, a danas predstavljaju idealnu lokaciju za šetnju koja je omogućena na 5,5 kilometara. Svjedoči o nekom starom uzbudljivom vremenu pa svoje posjetitelje ostavlja bez daha. S tvrđave Veliki Kaštio puca veličanstven pogled na grad, a zidine se mogu posjetiti tijekom cijelog tjedna uključujući vikend.

Šetnja stonskim ulicama
Monumentalne zidine i prekrasna priroda skladno su uklopljene u staru gradsku jezgru koja poziva na istraživanje. Ston uživa u epitetu ‘Grada u malom’ jer njegove atrakcije neodoljivo podsjećaju na arhitekturu Dubrovnika za vrijeme Dubrovačke Republike. Kao i Dubrovnik, Ston ima svoj Knežev dvor, Biskupsku palaču, Glavnu stražu, katedralu, Minčetu… Ukoliko ste ljubitelj umjetnosti tu su znamenitosti koje ne smijete propustiti poput Biskupske palače, katedralne crkve sv. Vlaha i samostana sv. Nikole. Kamene ulice sa šarmantnim trgovima odišu elegancijom i podsjećaju na njegovu stratešku važnost u povijesti.

STON I MALOSTONSKI ZALJEV Donosimo što posjetiti, okusiti i fotografirati u jedan dan

Hedonizam na svakom koraku
U Ston nipošto ne smijete ući gladni jer iako obiluje restoranima, vikendom je prepun posjetitelja pa se uvijek traži mjesto više. Kad zamiriše crni rizot ili buzara od školjaka, rijetki su oni koji mogu tome odoljeti.
Ston je obrambenim zidinama povezan s Malim Stonom, koji je smješten s druge strane na sjeveroistočnoj obali stonske prevlake u maloj razvedenoj uvali Malostonskog kanala.

STON I MALOSTONSKI ZALJEV Donosimo što posjetiti, okusiti i fotografirati u jedan dan

Mali Ston je poznatiji po gastronomiji i uzgajanju kamenica nego po kulturnoj baštini iako njegova jezgra predstavlja vrijednu kulturno-povijesnu cjelinu. Za ljubitelje ribolova Mali Ston je pravo odredište, a onima koji vole kvalitetne i svježe riblje specijalitete uvijek su otvorena vrata nadaleko poznatih malostonskih konoba i restorana. Izaberite svoje najdraže školjke (kamenice, mušule ili kunjke) i umočite prste u sočnu buzaru, isprobajte ih u raznim rizotima ili tjestenini. S obzirom na cjelogodišnju potražnju za ovim delicijama, savjetujemo rezervaciju prije nego krenete put Pelješca. Posjet uzgajalištima kamenica moguć je organiziranim turama s brodom. Za one željne kretanja i aktivnosti, iz Malog Stona se kajacima mogu otisnuti istraživati obližnje otočiće te dočekati zalazak sunca uz čašu Plavca i freške kamenice.

STON I MALOSTONSKI ZALJEV Donosimo što posjetiti, okusiti i fotografirati u jedan dan

Za svetog Josipa svi na kamenice
Kamenica je školjkaš koji od davnina plijeni svojom posebnošću, a Malostonski zaljev sa svojom bočatom vodom je idealno mjesto za njen uzgoj. Najpoznatija lokacija Malostonskog zaljeva za uzgoj kamenice je uvala Bistrina. Kamenice su u ožujku najukusnije i ‘najpunije’ pa predlažemo odlazak do Stona i Malog Stona kada se slavi blagdan svetog Josipa. Manifestacija Festa od kamenica slavi ih pa se tako kamenice otvaraju i služe posvuda, na trgu, u restoranima onako svježe, netom izvađene iz mora, s kap limunova soka uz dobru kapljicu Pelješkog vina.

STON I MALOSTONSKI ZALJEV Donosimo što posjetiti, okusiti i fotografirati u jedan dan

Specifičnosti ovih mikrolokacija Malostonskog zaljeva i Stona su u bogatoj kulturnoj baštini i vrijednim povijesnim lokalitetima. Objedinjene jedinstvenim projektom Creatures predstavljaju turistički temelj kako za lokalno stanovništvo tako i za Dubrovačko-neretvansku županiju. Mikrolokacije Malostonskog zaljeva, Stona te Malog Stona su podijeljene u dvije tematske staze pod nazivom LIBERTAS Perspective i LIBERTAS Horizon.

Foto: Regionalna agencija DUNEA

Projekt CREATURES Regionalna agencija DUNEA ugovorila je kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014.-2020. (INTERREG ADRION) i sufinanciran je 85% sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Proračun Regionalne agencije DUNEA je 212.356,49 eura, dok je ukupan proračun projekta 1.725.396,51 eura. Projektni partneri su i Autonomna regija Friuli Venezia Giulia (IT), Institut za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstveni park Patras (GR), Ekonomski fakultet u Ateni (GR), Regionalni direktorat za kulturu Vlöre (AL), te Ekonomski fakultet u Sarajevu (BA).

Pročitajte još

[FOTO] MALOLJETNIČKO NASILJE NA PROFILU ‘MOLI SE DUBROVNIK’ Brutalnost s TikToka izašla na ulicu

Nora Di Leo

Poznati solarni brend MS2 Energo otvara ured, dostupne su i subvencije

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist