Aktualno

ŠTO ŽELE LAPADSKI PETAŠI? Od ormarića do nove informatičke opreme

ŠTO ŽELE LAPADSKI PETAŠI? Od ormarića do nove informatičke opreme

Učenici petog razreda OŠ Lapad u petak su u sklopu nastave sudjelovali na radionici projekta participativnog budžetiranja.

– Zadnja tri tjedna u određenim osnovnim školama u Dubrovniku provodimo ovaj pilot projekt. Zajedno s učenicima, uz mali grupni rad, diskutiramo njihove ideje za unaprjeđenje boravka u školi, odnosno kako da boravak i učenje u školi učine ugodnijim i lakšim. Dolaze s raznim idejama. Primjerice, žele ormariće u školama, urediti okoliš i igralište, dovesti novu informatičku i opremu za tjelesni – rekla je Milena Mohorić, viša stručna suradnica u DURA-i.

Projekt participativnog budžetiranja teži građanima Grada Dubrovnika omogućiti financiranje ideja koje doprinose razvoju njihove zajednice putem gradskih kotareva i mjesnih odbora. Njime će se moći jasno identificirati problemi te zajednički odlučiti o prioritetima djelovanja glasovanjem za pojedinačne projekte.

– Postoji proces glasovanja unutar razreda na koncu kojeg dva projekta, odnosno dvije projektne ideje kreću u promotivnu kampanju na razini cijele generacije gdje se ponovno glasa. Grad Dubrovnik je predvidio 10 tisuća kuna po generaciji kao maksimalni iznos za realizaciju odabranog projekta – objasnila je Mohorić.

Osim budžetnih procjena tijekom same izrade projekta, nakon glasovanja projekti prolaze tehničku analizu na razini školskog povjerenstva. Projekti moraju biti usklađeni s pravilima škole i moraju biti u njenoj nadležnosti, a potrebno je riješiti i pravna pitanja. Iz DURA-e kažu da bi svi projekti trebali biti realizirani do kraja 2019. godine.

U pilot projekt uključene su OŠ Marin Getaldić, Marin Držić, Lapad i Ivan Gundulić s približno 550 učenika petih, šestih, sedmih i osmih razreda, čime se testira i primjena za Grad, a DURA i Grad Dubrovnik teže nastavljanju projekta i u budućnosti.

Radionicu organiziraju Dubrovačka razvojna agencija DURA i Grad Dubrovnik.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist