Aktualno

Što sve plaćamo na računu za vodu?

Što sve plaćamo na računu za vodu?

Mnogi građani traže objašnjenje što se sve plaća na računima za vodu.. Tako se, osim iznosa potrošene vode i usluga lokalne vodoopskrbe, ondje nalaze i brojne druge naknade. One su, kako tvrde mjerodavni, nužne za ulaganje i obnovu vodovodne mreže. Svaka naknada pojedinačno je možda mali iznos, ali s obzirom na velik broj potrošača izdvajanja nikako nisu mala.

Sustav vodoopskrbe u Hrvatskoj je organiziran prema vodovodnim područjima, a računi imaju fiksni i promjenjivi dio. Fiksni dio cijene ne ovisi o ukupnoj potrošnji, nego se obračunava, ispostavlja mjesečno uz račun u iznosu za kućanstva od 18,92 lipe. Varijabilni dio računa ovisi o količini potrošene vode, kazala je Ana Glavan iz Vodoopskrbe i odvodnje Zagreb, prenosi Hrt.hr.

Udruzi za zaštitu potrošača iz Osijeka sporan je baš fiksni dio i još su 2013. od Ustavnog suda tražili ocjenu ustavnosti te Vladine uredbe. Budući da građani, naravno, plaćaju tu fiksnu naknadu u određenom iznosu, naplata izdavanja računa i očitanja vodomjera je prema zakonu o zaštiti potrošača – zabranjena, rekla je Dunja Mak iz Savjetovališta za potrošače Osijek. No, odgovor još nisu dobili.

Uz fiksni dio sa svakim računom za vodu plaćamo još i namjenske naknade. To je naknada za korištenje voda, a potom i naknada za zaštitu voda koje su prihod Hrvatskih voda. Tomu treba dodati i naknadu za razvoj.

Pročitajte još

Odjel za pružanje palijativne skrbi proslavio deset godina

Dulist

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist