Aktualno

Što su to dnevna svjetla?

Automobili

Od 1. studenog obavezna je vožnja s upaljenim dnevnim, kratkim svjetlima. S obzirom na upit našeg čitatelja, od Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zatražili smo objašnjenje što točno označavaju dnevna svjetla. ‘Siguran sam da većini to nije jasno’, naglasio je.

Kako kažu iz Policije, člankom 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da na motornim vozilima, za vrijeme vožnje danju, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od početka studenog do kraja ožujka.

-Dnevna svjetla označavaju motorno vozilo i ugrađena su na svim vozilima novije proizvodnje. Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama propisuje da na motornom vozilu mogu biti ugrađena dva svjetla za vožnju po danu – naglasili su iz PU DN.

-Ako na vozilu nisu ugrađena dnevna svjetla, u navedenom razdoblju moraju biti upaljena kratka svijetla, koja moraju biti ugrađena na motornom vozilu. Ako su na vozilu ugrađena svjetla za vožnju po danu, moraju se automatski uključiti kad je uređaj koji upravlja pokretanjem i/ili zaustavljanjem motora u položaju koji omogućuje rad motora. Svjetla za vožnju po danu moraju se automatski isključiti kad se uključe glavna svjetla, osim kad se glavna svjetla koriste za davanje isprekidanih svjetlosnih upozorenja u kratkom razmacima – rekli su.

Pročitajte još

U Dalmaciju sljedeći tjedan stiže hladni val, trajat će nekoliko dana

Dulist

Ponovno otvorena Kneževa barokna kapelica u Dvoru posvećena rođenju Blažene Djevice Marije

Dulist

Interaktivne radionice Pričopričanja u Saloči od zrcala

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija