Grad

ŠTO S POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTIMA U GRADU? Selmani predložio ‘dubrovački prehrambeni sustav’

ŠTO S POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTIMA U GRADU? Selmani predložio 'dubrovački prehrambeni sustav'

Dubrovački vijećnici raspravljali su i o programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području grada Dubrovnika. Pročelnik Marko Miljanić istaknuo je kako su još 2019. donijeli ovu odluku koja je proslijeđena Županiji. Međutim, nakon toga javilo se Sveučilište u Dubrovniku, iako kasno, te su zatražili da čestice programom određene za povrat Grad stavi na zakup. Željeli su, naime, na području k.o. Brsečine revitalizirati maslinike.

-Sveučilište se željelo prijaviti na natječaj s pravom prvenstva. Izmijenili smo odluku, kad je donesemo, ona ponovno ide na suglasnost županiji i ministarstvu – rekao je pročelnik Miljanić, a vijećnik Nikša Selmani iznio je zanimljiv prijedlog za ova zemljišta.

-Smatram da je ovo prevažno pitanje pogotovo u situaciji s pandemijom. Prvo je pitanje po kojim kriterijima treba biti dodijeljena zemlja u zakup? Ovo bi trebala biti šira kampanja za mlade poduzetnike koji bi mogli dobiti zemljište. Zapadni poljoprivrednik je poduzetnik, kreativan je i sposoban doći do krajnjeg proizvoda. Kakvu poljoprivredu želimo na tom području? Koje bismo sorte sadili? Definitivno one koje rastu u našem podneblju. Kome bi hrana trebala ići s tih parcela? Mi ćemo se zalagati za pilot projekt snabdijevanja gradskih škola i vrtića. Imamo li mi za to infrastrukturu – sabirne censtre, sustav navodnjavanja? Nažalost, za sada nemamo. Što konkretno znači food policy? Trebalo bi najprije analizirati urbani ciklus hrane i treba odrediti kontekst dubrovačkog prehrambenog sustava – izložio je Selmani, a predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica istaknuo je kako sve što je Selmani izložio zvuči jako dobro.

-Zamolio bih gradonačelnika da vas imenuje ili nekoga iz vaših redova za koordinatora i voditelja ovog projekta. Radujem se ako gradonačelnik prihvati ovu inicijativu. Projekt zvuči zaista dobro. Nadam se da ćete nas izvijestiti na sjednicama vijeća. Ja u Primorju imam 200 tisuća kvadrata zemlje i kopirao bih dio vaše ideje, ali često nemamo tko će kopat’ – istaknuo je Potrebica, a gradonačelnik se složio da je koncept dobro razrađen i da o tome mogu porazgovarati na sastanku sljedećeg tjedna.

Vijećnik Maro Kristić naglasio je kako mu je drago da je ova tema za koju ističe da ju je potaknuo u javnom prostoru konačno dobiva na značaju.

-Iako je riječ o malim površinama, pitanje je puno šireg gledanja. Ovdje bi se trebali uključiti svi klubovi vijećnika u rad povjerenstva i da svi daju svoje zemljište jer 25 hektara poljiprivrednog zemljišta nije ni malo i može poslužiti za ciklus proizvodnje hrane, od poljoprivrednog zemljišta do stola – naglasio je Kristić.

Pročelnik Miljanić naglasio je kako se radi o zemlji od stotinjak do pet tisuća kvadrata te da su zakonom propisane minimalne cijene. Tko da najbolju ponudu, potpisat će ugovor, a za to će biti potrebno četiri do šest mjeseci nakon natječaja.

Pročitajte još

Maro Kristić: Svi smo zakazali i uzrokovali nered na tržištu rada

Dulist

[FOTO] ZBOR GRAĐANA GK GRAD Evo što sve tišti stanovnike unutar zidina

Dulist

Dubrovačka biskupija traži zakupce za prostore u Gradu i Mlinima

Dulist