AktualnoHrvatska

Što nam je Linić poželio u 2014.?

Što nam je Linić poželio u 2014.?

Na najavu ministra financija Slavka Linića koji za sljedeću godinu najavljuje snižavanje kamata banke se još nisu oglasile. Njegova je želja da kamate padnu jedan posto.

– To bi bio cilj, a vidjet ćemo koliko će biti. Želja nam je da u Hrvatskoj vodimo brigu da nema velikih razlika u bankarskom sustavu između samih kamata. A druga želja nam je da te kamate na neki način što više približimo kamatama u zemljama Europske unije, rekao je Linić svoje želje za 2014., prenosi HRT.

Najavu ministra Linića da će građanima neplatišama oprostiti i dugove mediji su već nazvali božićnim darom. Riječ je o svim vrstama dugova, od otplate kredita do neplaćenih komunalija i poreza.

No postavlja se pitanje koliko je to pravedno prema onima koji od minimalnih mirovina i plaća svoje obveze na vrijeme podmiruju, a takvih je prema statistikama najviše.
– Nije pravedno jer jednostavno to su loše poruke svim onim građanima koji redovito plaćaju svoje obveze koji su uredni u tim plaćanjima i kojima zaista ne možemo dati obrazloženje, ali to je staro zatečeno stanje – smatra ministar financija.

Podsjetimo, čak 290.000 građana je u blokadi. Računi su im pod ovrhama i ne mogu platiti redovite porezne obveze. Država će otpisati određena komunalna davanja, djelomične obveze prema bankama, a velik dio dužnika su obrtnici koji zbog neplaćenih dugova ne mogu više poslovati.

– Otpisati dugove treba samo sirotinji – smatra sindikalist Krešimir Sever.
– Onda bi se u svakom slučaju trebalo držati socijalnog kriterija, mjerila, pa reći da je oprost dugova dapače i poželjan, ali za sve one koji su sirotinja i da se pritom ide sa socijalnim mjerama – smatra.

Otpisivanje praktično ionako otpisanih poreznih dugova za financijaša Tihomira Domazeta očekivana je i dobra odluka, ali nije dovoljna. Treba još cjelovitiji program fiskalnih poticaja za gospodarstvo u cjelini, poduzeća, stanovništvo i sve ostale sudionike u gospodarstvu, mišljenja je financijski stručnjak.

Smatra da Linićev oprost dugova neće potaknuti i redovite platiše da izbjegavaju poreze, već računa na to da bi ta mjera mogla biti blagi stimulans za ekonomski rast.

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist