Aktualno

Amerikanci: Morske plodove šaljite u Hrvatsku!

Amerikanci: Morske plodove šaljite u Hrvatsku!

Amerikanci savjetuju svojim tvrtkama da u Hrvatsku izvoze plodove mora, grickalice, orašaste plodove, gotove sendviče i drugu snack hranu, zatim vino, rižu te hranu za pse.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a objavilo je u posljednjem izvješću za Hrvatsku da zbog kontinuiranog rasta turizma i polaganih, ali kontinuiranih prilagođavanja EU pravilima američki proizvođači i trgovci hranom imaju priliku ovdje zaraditi. "Uvoz poljoprivrednih proizvoda i ribe, kao i proizvoda iz šuma u Hrvatsku u 2012. godini dosegnuo je 2,7 milijardi dolara dok je izvoz bio 2,1 milijardu dolara što predstavlja deficit u poljoprivrednoj vanjsko-trgovinskoj razmjeni od 600 milijuna dolara", pišu Amerikanci. U izvješću se navodi da će u Hrvatskoj potražnja za hranom srednje i visoke kvalitete rasti te dodaje da su američki izvoznici u prednosti zbog slabog dolara. No, ističe da Hrvatska može američku robu nabaviti jeftinije preko posrednika u drugim članicama EU te da većina hrane iz uvoza ionako dolazi iz Hrvatskoj susjednih zemalja, prenosi Poslovni.hr

Amerikanci navode da je lani Hrvatska, iako pomorska zemlja s velikim izvozom morskih plodova i ribe, uvezla takvih proizvoda za 108 milijuna dolara i da još dugo neće smanjiti taj uvoz ispod 100 milijuna dolara godišnje. No, najveću priliku u izvozu u Hrvatskoj Amerikanci vide u teletini. Lani je uvezeno teletine za 46 milijuna dolara, a petogodišnji rast uvoza iznosi 22,03 posto. Navodi se i da Hrvatska teletine ne proizvodi dovoljno za svoje potrebe. Slijedi svinjetina, koje je lani uvezeno za 161 milijun dolara uz porast u pet godina od 7,53 posto.  Slijedi snack hrana koje Hrvatska uvozi za 166 milijuna dolara uz rast od 3,91 posto rasta i, kako naglašavaju Amerikanci, snažan rast potražnje. U Hrvatsku se još isplati izvoziti hranu za pse i rižu pa čak i vrhunska vina, jer iako je uvoz vina pao za trećinu, kvaliteta se traži.

Pročitajte još

‘LJETNI’ KADROVI Na Copacabani otvorena sezona kupanja!

Dulist

EU PARLAMENT DONIO NOVU UREDBU Do 2030. mnoga ambalaža ide u zaborav

Dulist

DU MOTION UTRKA GRAĐANA Poljak Patryk i naša Luciana najbrže istrčali pet kilometara za Marka

Dulist