DuList IN

Što je to klapska pjesma?

Dubrovnik će idućeg vikenda na tri dana postati grad hrvatskih vrhunskih klapa, zahvaljujući festivalu Aklapela, smotri hrvatskih klapa bez pratnje instrumenata.

Festival će se održati na dva koncerta, u petak 13. i subotu 14. travnja u 20 sati u Kazalištu Marina Držića te treći koncert u nedjelju u podne u crkvi Dominikanskog samostana kao poklon građanima Dubrovnika.

Na festivalu će nastupiti ukupno deset klapa, šest muških i četiri ženske klape, iz cijele Hrvatske. Na festivalu Aklapela nastupaju Subrenum (Župa dubrovačka), Luka (Ploče), Tragos (Trogir), Linđo (Dubrovnik), Vinčace (Novi Vinodolski), Pinguentum (Buzet), Neverin (Kaštel Lukšić), Bunari (Vodice), Armorin (Zagreb) i Braciera (Bol).

Tilda Bogdanović iz agencije Dubrovnik Partner kazala je kako se ideja o klapskom festivalu razvijala godinama.

– Klape su se zadnjih godina počele komercijalizirati i estradizirati, pa u to vrijeme još nije bio trenutak. A iako je sad najveća kriza, oduševljena sam odazivom i institucija i medija – kazala je Bogdanović, dodavši kako se dugo vagalo o terminu održavanja. Termin po Uskrsu učinio se idealnim i dinamičnim te bi trebao biti tradicionalan.

Umjetnički ravnatelj festivala, maestro Joško Ćaleta kazao je kako mu je ideja o klapskom festivalu od početka učinila neodoljivom.
– U posljednjih pet ili šest godina klapska scena promijenila je svoj kurs i prebacila se iz svog 'a capella' načina u pjevanje uz pratnju instrumenata. Glavne vrijednosti tradicijskog pjevanja pošle su drugim putem, pa će ovim festivalom ljudi moći saznati što je to zaista klapska pjesma – istaknuo je Ćaleta.

– Kriteriji za izbor bili su kvaliteta i dokazivanje na najvećem festivalu ovog tipa, Omiškom festivalu, jer sve su ove klape bile ili nagrađivane ili finalisti – kazao je Ćaleta. Dodao je kako je klapska pjesma postala hrvatski brand, a pod klapom se danas gura svašta.

– Ove godine Hrvatska predlaže klapsko pjevanje UNESCO-u da ga prizna kao spomenik nematerijalne baštine, pa je ovo odlična prilika da Dubrovnik proslavi postojanje klapske pjesme – naglasio je Ćaleta.

U subotu i nedjelju ujutro od 11 sati klape koje nastupaju na festivalu zapjevat će i na Stradunu, pod voltima Sponze i oko Onofrijeve fontane. Poklon je to Turističke zajednice Grada Dubrovnik i festivala Aklapela za Mali Uskrs.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Gradonačelnik na večeri pod svjetlom svijeća okupio više od 450 uzvanika

Zvonimir Pandža

KATIJA I SEMRA IZJEDNAČENE! Dubrovačka torta iz 16. stoljeća izazvala razne komentare, Dubravko iznenadio sve

Dulist

[FOTO/VIDEO] SEMRA, MARKO I DUBRAVKO U PRIPREMAMA ‘Vidimo se u subotu, kuhamo samo za vas!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija