Aktualno

Što će biti s vidikovcem na Kompasu?

Što će biti s vidikovcem na Kompasu?

Kakva budućnost predstoji vidikovcu povrh Hotela Kompas?

Najavom prosvjeda stanara tog dijela Lapada 'protiv nepovratne štete koju JLH planira nanijeti u svom novom projektu direktno Dubrovčanima, našoj kulturi i povijesti' u nedjelju točno u podne na taraci ispred vile Kocković definitivno je probuđen interes javnosti.

Naime, u pozivu koje je novinarima uputio jedan od prosvjednika Neven Kocković, navodi se kako Hotel Kompas 'sprema totalnu obnovu', a da u novom projektu 'ne postoji nikakva opcija vidikovca, jedinog lapadskog vidikovca, vidikovca kojeg su isključivo o svom trošku snosili susjedi u suradnji s mjesnom zajednicom Lapad i općinom Dubrovnik i implementirali u prostor kao jedinstveni dubrovački vidikovac namjesto prvobitnog projekta Hotela Kompas 1970. godine, a to je bila servis zona za autobuse i aute hotela'.

– Hotel Kompas je vlasnik zemlje i novi vlasnik se tako i ponaša, ne mareći i nesvjestan postojanja odluke tadašnje općine Dubrovnik još 1970. u kojoj se jasno propisuje Hotelu Kompas da mora tu spornu ploču prenamijeniti iz parkirališta i servisa u javni vidikovac. Također nisu svjesni da su sve radove snosili susjedi i mjesna zajednica Lapad – ističe u svom pozivu Kocković.

– Uz skupljenih 700 potpisa od susjeda, bez objavljivanja u medijima, podršku kulturne i stručne javnosti, podršku društva arhitekata Dubrovnika, želimo održati press konferenciju kako bismo javnost, ne samo Dubrovnika, već i cijele Hrvatske, upoznali sa istinom koja će neminovno nastupiti i napraviti nepovratnu štetu kulturi Dubrovnika ne bude li se glasno i masovno reagiralo na lokalnoj i na nacionalnoj razini – zaključuje Kocković.

Po objavi poziva u medijima, reagirala je i grupacija Jadranski luksuzni hoteli. Premda ne osporavaju pravo građana na prosvjed, podsjećaju kako su, zbog skorašnje rekonstrukcije kojom se Hotel Kompas unapređuje u hotel s četiri zvjezdice, potrebne intervencije u koje uključuju izmjene glavnog prilaza s ulice Kardinala Stepinca.

– Obzirom na dosadašnju suradnju s obitelji Kocković, predstavnici Jadranskih luksuznih hotela pozvali su obitelj Kocković na dogovor oko izmještanja skulpture i zaštite umjetnine od eventualnih oštećenja prilikom građevinskih zahvata. Tom prilikom razgovaralo se o mogućnosti izmještanja skulpture u sklopu novog projekta Hotela Kompas te je dogovoren susret predstavnika obitelji s arhitektima, kako bi se pronašlo rješenje na obostrano zadovoljstvo investitora i obitelji Kocković – istaknuli su iz JLH.

– Iz svega navedenog, uistinu nas čudi reakcija obitelji Kocković s kojom smo od početka u otvorenoj komunikaciji. Usprkos njihovu pozivu na javni protest, i to prije održavanja dogovorenog sastanka, namjeravamo i dalje u dobroj vjeri nastaviti komunikaciju. Stoga vjerujemo kako ćemo se na sastanku u petak, na koji su pozvani članovi obitelji Kocković s arhitektima, približiti rješenju koje će biti na dobrobit sviju, pritom poštujući vlasništvo i potrebe poslovanja Hotela Kompas – stoji u priopćenju JLH-a, koji ujedno zaključuju kako će se projekt predstaviti javnosti 'po finalizaciji projekta'.

Pročitajte još

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist

‘LJETNI’ KADROVI Na Copacabani otvorena sezona kupanja!

Dulist

EU PARLAMENT DONIO NOVU UREDBU Do 2030. mnoga ambalaža ide u zaborav

Dulist