Aktualno

VIDEO STIGLI DO PREVLAKE Bračani prikupili 140 tisuća kuna za terapije mališanima s teškoćama u razvoju

VIDEO STIGLI DO PREVLAKE Bračani prikupili 140 tisuća kuna za terapije mališanima s teškoćama u razvoju

Zajedničkim snagama postigli smo nešto što će se još dugo pamtiti i premašili svoj cilj prikupivši, na kraju, 142.700 kuna za 1427 terapija potrebnih bračkim mališanima s teškoćama u razvoju. Teško je riječima opisati kako se osjećamo jer su cijelim putem od Istre do Prevlake emocije prevladavale sav umor, glad i strah. Posebno ističemo pomoć naših ‘trail angela’ koji su nas na određenim rutama opskrbljivali hranom, pićem i svim drugim potrepštinama. Najveće hvala upućujemo svim članovima „Udruge Brački pupoljci“ koji se iz dana u dan neprekidno bore za svjetliju budućnost naših malih suotočana te, u konačnici, hvala svima onima koji su planinarili s nama te nas na ovom dugom putu podržavali, bodrili i donirali. Bez svih vas ovo ne bi bilo moguće – izjavili su u petak Daniel Lončar i Ranko Dragičević, organizatori humanitarne akcije ‘1100 km za 1100 terapija’. Posljednju etapu svoga puta, planinari su proveli hodajući 74 km kroz Konavle od Srđa do Prevlake. U tom finalnom potezu, osvojili su najviši vrh Sniježnice, ujedno i najviši vrh u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, Sv. Ilija, na visini od 1234 metara nadmorske visine. Uslijedilo je spuštanje sve do Rta Oštro, konačnog cilja humanitarne akcije. Načelnik Općine Konavle Božo Lasić u pratnji poznatog hrvatskog alpinista Stipe Božića dočekao je Lončara i Dragičevića koji su na Prevlaci.

Zadnjom dionicom Daniel i Ranko predstavili su konačan cilj Udruge Brački pupoljci, a to je otvaranje Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači na Braču. Ovaj Centar obučava vrhunski stručni kadar, a ima podružnice u Sinju i Makarskoj, u kojima se nude nužne usluge korisnicima, poput rane intervencije, savjetovanja i pomaganja, individualne, grupne i obiteljske psihosocijalne podrške te pomoć pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja. Dolaskom na Prevlaku, planinari su prikazali metaforu dostizanja najviših ciljeva i tako apostrofirali da vjeruju u naredna postignuća Udruge ‘Brački pupoljci’. Dosad su planinari prijeđenim etapama, između ostaloga, metaforički prikazali teško suočavanje s dijagnozom djeteta, borbu roditelja s birokracijom, službeni početak rada Udruge te mnoge druge stadije života svih roditelja otočnih mališana s teškoćama u razvoju.

VIDEO STIGLI DO PREVLAKE Bračani prikupili 140 tisuća kuna za terapije mališanima s teškoćama u razvoju

‘1100 kilometara za 1100 terapija’ humanitaran je i vrlo izazovan planinarski pothvat koji je pratio poznatu planinarsku rutu Via Adriatica, duž koje su planinari prošli 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija i 52 općine. Tijekom cijeloga trajanja akcije, građani su sponzorirali kilometre koje su Daniel i Ranko prelazili svakoga dana i tako donirali sredstva Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju B’rački pupoljci’ koja godišnje organizira prosječno 3200 sati besplatnih terapija za gotovo 70 djece na otoku Braču. O njihovoj beskompromisnoj predanosti dobrobiti djece govori i izmjena Zakona 2019. godine, kojom je svoj djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka omogućen besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopnu.

Pročitajte još

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović