Aktualno

VIDEO STIGLI DO PREVLAKE Bračani prikupili 140 tisuća kuna za terapije mališanima s teškoćama u razvoju

Zajedničkim snagama postigli smo nešto što će se još dugo pamtiti i premašili svoj cilj prikupivši, na kraju, 142.700 kuna za 1427 terapija potrebnih bračkim mališanima s teškoćama u razvoju. Teško je riječima opisati kako se osjećamo jer su cijelim putem od Istre do Prevlake emocije prevladavale sav umor, glad i strah. Posebno ističemo pomoć naših ‘trail angela’ koji su nas na određenim rutama opskrbljivali hranom, pićem i svim drugim potrepštinama. Najveće hvala upućujemo svim članovima „Udruge Brački pupoljci“ koji se iz dana u dan neprekidno bore za svjetliju budućnost naših malih suotočana te, u konačnici, hvala svima onima koji su planinarili s nama te nas na ovom dugom putu podržavali, bodrili i donirali. Bez svih vas ovo ne bi bilo moguće – izjavili su u petak Daniel Lončar i Ranko Dragičević, organizatori humanitarne akcije ‘1100 km za 1100 terapija’. Posljednju etapu svoga puta, planinari su proveli hodajući 74 km kroz Konavle od Srđa do Prevlake. U tom finalnom potezu, osvojili su najviši vrh Sniježnice, ujedno i najviši vrh u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, Sv. Ilija, na visini od 1234 metara nadmorske visine. Uslijedilo je spuštanje sve do Rta Oštro, konačnog cilja humanitarne akcije. Načelnik Općine Konavle Božo Lasić u pratnji poznatog hrvatskog alpinista Stipe Božića dočekao je Lončara i Dragičevića koji su na Prevlaci.

Zadnjom dionicom Daniel i Ranko predstavili su konačan cilj Udruge Brački pupoljci, a to je otvaranje Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači na Braču. Ovaj Centar obučava vrhunski stručni kadar, a ima podružnice u Sinju i Makarskoj, u kojima se nude nužne usluge korisnicima, poput rane intervencije, savjetovanja i pomaganja, individualne, grupne i obiteljske psihosocijalne podrške te pomoć pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja. Dolaskom na Prevlaku, planinari su prikazali metaforu dostizanja najviših ciljeva i tako apostrofirali da vjeruju u naredna postignuća Udruge ‘Brački pupoljci’. Dosad su planinari prijeđenim etapama, između ostaloga, metaforički prikazali teško suočavanje s dijagnozom djeteta, borbu roditelja s birokracijom, službeni početak rada Udruge te mnoge druge stadije života svih roditelja otočnih mališana s teškoćama u razvoju.

blank

‘1100 kilometara za 1100 terapija’ humanitaran je i vrlo izazovan planinarski pothvat koji je pratio poznatu planinarsku rutu Via Adriatica, duž koje su planinari prošli 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija i 52 općine. Tijekom cijeloga trajanja akcije, građani su sponzorirali kilometre koje su Daniel i Ranko prelazili svakoga dana i tako donirali sredstva Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju B’rački pupoljci’ koja godišnje organizira prosječno 3200 sati besplatnih terapija za gotovo 70 djece na otoku Braču. O njihovoj beskompromisnoj predanosti dobrobiti djece govori i izmjena Zakona 2019. godine, kojom je svoj djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka omogućen besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopnu.

Pročitajte još

RAZLOZI JOŠ UVIJEK ‘POD VELOM TAJNE’ Zašto je Euro Daus zatvorio poslovnicu u Čibači?

Leona Rašica

Srijedom se čita DuList!

Dulist

Roberta Metsola nova predsjednica Europskog parlamenta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija