Grad

Stigla nam je Kandelora!

kandelora 2022 11 1

Stigla nam je Kandelora ili Svijećnica, dan uoči 1051. Feste svetog Vlaha, uvod u samu Festu…

Blagdan Svijećnice, inače, u katoličkoj vjeri predstavlja dan kada su Marija i Josip unijeli malo dijete Isusa u hram, da bi ga po židovskom zakonu, kao prvorođenca, prikazali Bogu. Tada je starac Šimun rekao proročke riječi da je to dijete svjetlo naroda. Zato danas kršćani u crkvi blagoslivljaju svijeće, čuvaju ih za trenutak svoje smrti, kako bi kroz mrak i nepoznanicu smrti uz svijetlo ušli u sigurnost vječnog života.

Poslijepodne barjak sv. Vlaha okupit će gradske barjake ispred parčeve Crkve, nakon čega slijedi otvorenje Feste. Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović pročitat će Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvaranje, a koji završava usklikom ‘živio sveti Vlaho!’.

Rektor Crkve potom će okupljenom puku pročitati čestitke i pozdrave za Festu, djeca u narodnim nošnjama prinijet će darove na blagoslov, a biskup iz košarice pustit će bijele golubice mira. Odlete li one na istok, prema Pločama, predaja kaže, bit će rata, a odlete li prema Crkvi Male braće, bit će mir.

Na kraju ceremonije festanjuli Vlaho Milićević i Mato Konsuo, uz zvukove Himne sv. Vlahu, podignut će Parčev barjak nakon čega nas očekuje svečana večernja sveta misa u Katedrali.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

MJERA GRADA Uručeni prvi ugovori za nepovratna sredstva za kupnju prve nekretnine

Dulist

I DALJE IMA NEDOSTATAKA Dom za starije u Gružu još čeka suglasnost protupožarnog inspektora!

Dulist