Zanimljivosti

Stigla je gripa!

Stigla je gripa! No, za sad je zabilježen samo jedan slučaj zaraze i to u Zagrebu. Virus gripe tipa A H3N2 potvrđen je prošlog tjedna kod mlade Zagrepčanke

koja je bila u inozemstvu pa se pretpostavlja da je virus “uvezla”, donosi Večernji list.

Epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prvi val oboljelih od gripe očekuje nakon povratka građana iz eurospkih skijaških destinacija, a procjenjuje se da je preko 200 tisuća Hrvata na "snježnom" odmoru. Iz HZJZ-a poručuju i kako još nije kasno za cijepljenje.

A cijepljenje, koje je diljem Hrvatske započelo, podsjetimo, 8. studenog svakako se preporučuje starijima od 65 godina, neovisno o zdravstvenom stanju, kroničnim bolesnicima neovisno o dobi, kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti, kao i osobama sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti (npr. osobe s malignim bolestima) ili zbog terapije (npr. kemostatici, kortikosteroidi), bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija gripe.

Tu su i zdravstveni djelatnici i osobe koje skrbe o bolesnicima. Za sve spomenute cijepljenje je besplatno, a ostali ga plaćaju 65 kuna.
 
 

Pročitajte još

[FOTOGRAFIJA TJEDNA] Mistični otočić svetog Andrije

Zvonimir Pandža

Hrvatska od danas ima čak 42 proizvoda zaštićenog naziva u EU!

Dulist

[VIDEO] Zadivljujući prizori Mosta Ston iz zraka!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija