Aktualno

STARI PROJEKT Novim zakonom ugradnja dizala za 10 tisuća zgrada?

U Hrvatskoj je oko 9000 zgrada u koje je moguće ograditi lift, od toga trećina u Zagrebu. Prosječna cijena ugradnje jednog lifta u peterokatnicu je oko 60 tisuća eura. Saborski zastupnik Silvano Hrelja procjenjuje da bi država osigurala oko 5 milijuna eura godišnje. A toliko bi onda trebali osigurati i gradovi. Na četvrti, peti kat uskoro više možda nećete morati pješice jer Vlada će sufinancirati ugradnju dizala u čak 9 tisuća višestambenih zgrada. I dok Hrelja najavljuje natječaje već u drugom dijelu godine, ministarstvo se ne oglašava, a predstavnici stanara se pitaju tko će te liftove graditi?

Vlada oživljava stari projekt – kreće se u ugradnju dizala u višestambene zgrade.

-Dogovoreno je da izradimo jedan poseban zakon s obzirom da pokriva više područja. Ja bih bio sretan kad bi već u drugoj polovici godine moglo provoditi natječaj po tom pitanju, rekao je Silvano Hrelja, saborski zastupnik. No, u Ministarstvu graditeljstva o novom zakonu, kao ni dogovoru Hrelje i Plenkovića, ni riječi. Pozivaju se tek na Odluku o izradi Nacionalnog plana stambene politike. Tim će se strateškim dokumentom pobliže definirati posebni ciljevi u području stanovanja, a svrha mu je definirati pristupačno stanovanje koje istovremeno mora zadovoljiti utvrđene standarde kvalitete.

-Ovo je bio preliminarni razgovor s premijerom Plenkovićem, dakle nema jače osobe s kojom bi trebalo dogovarati, istaknuo je Hrelja.

Ova ideja bi bila sveobuhvatna. Trećinu novca bi podmirili suvlasnici, trećinu gradovi, a trećinu država iz proračuna, dakle, svi mi, piše Danas.hr. 

 

Foto: Ilustracija 

Pročitajte još

MATO FRANKOVIĆ: Konačno započinje projekt izgradnje autoceste do Dubrovnika

Dulist

Obilježavamo Dan državnosti Republike Hrvatske

Dulist

Radno vrijeme Libertasovih prodajnih mjesta uz Dan državnosti

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija