Kultura

Stare fotografije iz privatnih zbirki dio su kataloga ‘Moje Konavle’

Stare fotografije iz privatnih zbirki dio su kataloga 'Moje Konavle'

Katalog izložbe „Moje Konavle – Stare fotografije iz privatnih zbirki – Prikupila Katica Radić ” autorica Liljane Kovačić i Barbare Margaretić nova je publikacija Dubrovačkih muzeja. Riječ je o hrvatsko – engleskom katalogu istoimene izložbe koja je bila otvorena u žitnici „Rupe“ u studenome 2021. godine.

Uz pomoć 300 odabranih fotografija, na 250 stranica kataloga, kroz osam tematskih cjelina dokumentirani su segmenti tradicijskog načina života počevši od obiteljskih fotografija, pojedinačnih portreta, nadaleko prepoznatljivog tradicijskog odijevanja, fotografija djece, fotografija svakodnevnice poput poljodjelskih radova, fotografija kulturnih spomenika, tradicijske arhitekture, javnih i crkvenih događaja.

Katalog fotografija sadrži naslov, mjesto i vrijeme nastanka, autora fotografije, te imena osobe ili sudionika i njihove godine rođenja i smrti. Obuhvaćeno vremensko razdoblje je od posljednjih desetljeća 19. stoljeća od kada datiraju najstarije fotografije do 60-ih godina 20. stoljeća, a većina njih je nastala između dva svjetska rata. Ovdje se prvi put iznosi i dio fotografija prvog konavoskog fotografa amatera Vuka Klaića – Krtice koji je po svemu sudeći svoju aktivnost započeo osamdesetih godina 19. stoljeća.

– U Konavlima je bio običaj javno pokazivati fotografije što je jedna od najvažnijih vrijednosti ovoga medija jer prisjećajući se vlastite prošlosti izgrađujemo svoj identitet, a egzistenciji dajemo svrhu, smisao i vrijednost. Katalog je prilog budućim istraživanjima brojnih konavoskih tema – istaknule su autorice kataloga izložbe koji se može kupiti u muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist