Hrvatska

Posljednji je dan za samopopisivanje, od sutra posao preuzimaju popisivači na terenu

Posljednji je dan za samopopisivanje, od sutra posao preuzimaju popisivači na terenu

U ponoć istječe rok za samopopisivanje stanovništva u Hrvatskoj, a sutra popisivači izlaze na teren i počinje popisivanje ‘od vrata do vrata’. S jučerašnjim danom samostalno se popisalo milijun 157 tisuća građana, najviše njih u Zagrebu, više od 350 tisuća. Državni zavod za statistiku provodi popis stanovništva u dvije faze. Prva faza počela je 13. rujna, samostalnim popisivanjem stanovništva u elektroničkom sustavu e-Građani. Ovo je prvi digitalni popis koji se na području RH provodi na ovakav način, a građani sami mogu odabrati kako se žele popisati, piše HRT.

Do ponoći građani upitnik mogu ispuniti putem portala e-građani, za sebe i za svoje ukućane. Za pristup portalu dovoljna je vjerodajnica niske razine sigurnosti, a može je imati samo jedan član kućanstva. Upitnik se sastoji od četiri dijela. Traže se podaci o identifikaciji, kućanstvu, stanu te osobama s kojima živite. Pitanja su jednostavna i objašnjena. Na njih uglavnom odgovarate jednim klikom, za što, primjerice, četveročlanom kućanstvu treba 30-ak minuta.

Kada se upitnik popuni, mora se spremiti kontrolna šifra koja će se ispisati na ekranu. Ta se šifra u drugoj fazi popisa predaje popisivaču.

Od sutra na terenu popisivači

Od sutra, 27. rujna, do 17. listopada popisivači izlaze na teren i popisat će sve koji se nisu samostalno popisali, osobnim intervjuom sa stanovništvom te uz pomoć prijenosnih računala.

Popisivači će imati akreditacije, majice i zaštitne maske s logom Popisa stanovništva te laptop. Na terenu diljem Hrvatske angažirano je gotovo 8000 popisivača.

Svaki popisivač zadužit će između 200 i 250 kućanstava i mora obići sve adrese koje je zadužio. Ako popisivač ne nađe osobe u stanu, odnosno kućanstvu koje treba popisati, ostavlja podatke gdje se osobe iz tog kućanstva mogu javiti.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist