Zanimljivosti

Sretan rođendan tete Danica!

Naša sugrađanka Danica Casagrande, poznata i kao teta Danica, navršila je danas 90 godina života.

Posjetimo, tete Danica najstarija je dubrovačka vodička, ujedno i najstarija spisateljica, a iza sebe ima i dvije objavljene knjige „Moja putovanja“ i „Sve moje godine“.

Kako bi joj čestitale 90. rođendan, danas su je u njenom domu u Gružu posjetile članice Art kluba gruške podružnice Matice umirovljenika. A teta Danica, koja je posljednjih godina slabijeg zdravlja, bila je iznimno sretna posjetom njenih prijateljica iz Gruža, u kojem i sama živi već više od šest desetljeća.

Danica Casagrande rođena je 15. ožujka 1922. godine u Stomorskoj na otoku Šolti, odakle se s obitelji preselila u Split. Davne 1938. godine njen otac zaposlio se u Dubrovniku kao povjerenik Saveza pomoraca, pa se i ona nakon završene Građanske srednje škole doselila u Dubrovnik gdje joj je u istoj ustanovi ponuđen posao činovnice.  

Početkom Drugog svjetskog ponovno se vratila u Split, a odatle je zbog nesigurne ratne situacije prešla na Vis te zatim u El Shattu, poznati egipatski izbjeglički zbijeg, gdje je provela dvije godine. Neposredno poslije rata vratila se ponovno u Dubrovnik i udala se 1946. godne za dubrovačkog pomorca Balda Casagrandea. Danica i Baldo Casagrande imaju dvije kćeri Katiju i Željku, troje unučadi i troje praunučadi. 

Teta Danica punih 59 godina bila je turistički vodič, pa je s pravom nazivaju ne samo najstarijom dubrovačkom, već i hrvatskom vodičkom. U mirovinu je otišla kao turistički vodič putničke agencije Atlas. A još je do prije četiri godine znala voditi goste. 

Čestitkama povodom njenog 90. rođendana pridružuje se i duList!
 

Pročitajte još

SUZE SVETOG LOVRA Ne propustite nebeski spektakl u noći s 11. na 12. kolovoza!

Dulist

[FOTOGRAFIJA TJEDNA] Iz Porta u ‘veliki svijet’

Zvonimir Pandža

‘IZGLEDA TAKO MOĆNO’ Spektakularni video Pelješkog mosta kakvog dosad niste vidjeli

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija