Aktualno

Sretan imendan svima koji nose ime sv. Antuna

Sretan imendan svima koji nose ime sv. Antuna

Spomendan je svetog Antuna Padovanskog, kršćanskog sveca rođenog 1195. godine u Lisabonu.

Stupivši u red svetog Franje dobio je ime Antun, a naslov Padovanski dobio je po tome što je umro u Padovi gdje počivaju i njegovi posmrtni ostatci.

U ranoj svojoj mladosti učio se znanju i nabožnom životu kod svećenik stolne lisabonske crkve te se u petnaestoj godini odlučio posvetiti Bogu, pa stupa u samostan Augustinaca kraj Lisabona. zaredio se za svećenika osam godina kasnije.

Crkva ga je proglasila naučiteljem zbog njegove jake čežnje i oduševljenja za širenjem Evanđelja i života po poruci Božje riječi.

Posjedovao je briljantan talenat naučavanja i propovijedanja. a bio je sjajan u tome da ljubeći Božju riječ i razumijevajući je, donese je i prilagodi svakodnevnim situacijama života.

Časti se kao zaštitnik propovjednika, siromaha, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, žetvi, konja, izgubljenih stvari, pošte, brodoloma, gladovanja, Portugala i vjere u Presveti Sakramenat.

Za blagdan sv. Antuna crkva Male braće, u ponedjeljak, 13. lipnja, bit će slavljene mise u šest, sedam i osam ujutro, potom u 9.30 i u 11 sati. U 18 sati bit će blagoslov djece i cvijeća, a u 19 sati je svečano misno slavlje.

U crkvi sv. Mihajla, na sam dan proslave sv. Antuna, u ponedjeljak, 13. lipnja, svete mise će biti u 6:00, 7:00, 8:00, 10:00 i svečana sveta misa u 19:00 sati. Blagoslov djece, bez svete mise, bit će u 18:00 sati.

O proslavama sv. Antuna pročitajte na stranicama Dubrovačke biskupije.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist