Aktualno

Sretan imendan svima koji nose ime sv. Antuna

Spomendan je svetog Antuna Padovanskog, kršćanskog sveca rođenog 1195. godine u Lisabonu.

Stupivši u red svetog Franje dobio je ime Antun, a naslov Padovanski dobio je po tome što je umro u Padovi gdje počivaju i njegovi posmrtni ostatci.

U ranoj svojoj mladosti učio se znanju i nabožnom životu kod svećenik stolne lisabonske crkve te se u petnaestoj godini odlučio posvetiti Bogu, pa stupa u samostan Augustinaca kraj Lisabona. zaredio se za svećenika osam godina kasnije.

Crkva ga je proglasila naučiteljem zbog njegove jake čežnje i oduševljenja za širenjem Evanđelja i života po poruci Božje riječi.

Posjedovao je briljantan talenat naučavanja i propovijedanja. a bio je sjajan u tome da ljubeći Božju riječ i razumijevajući je, donese je i prilagodi svakodnevnim situacijama života.

Časti se kao zaštitnik propovjednika, siromaha, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, žetvi, konja, izgubljenih stvari, pošte, brodoloma, gladovanja, Portugala i vjere u Presveti Sakramenat.

Za blagdan sv. Antuna crkva Male braće, u ponedjeljak, 13. lipnja, bit će slavljene mise u šest, sedam i osam ujutro, potom u 9.30 i u 11 sati. U 18 sati bit će blagoslov djece i cvijeća, a u 19 sati je svečano misno slavlje.

U crkvi sv. Mihajla, na sam dan proslave sv. Antuna, u ponedjeljak, 13. lipnja, svete mise će biti u 6:00, 7:00, 8:00, 10:00 i svečana sveta misa u 19:00 sati. Blagoslov djece, bez svete mise, bit će u 18:00 sati.

O proslavama sv. Antuna pročitajte na stranicama Dubrovačke biskupije.

Pročitajte još

OSLOBOĐENJE GOLUBOVA KAMENA Trideset godina poslije…

Dulist

Venecija od iduće godine naplaćuje ulaz za jednodnevne posjetitelje

Dulist

Franković: ’36 Imoćana dalo je svoj život da bi se ovaj kraj danas mogao zvati hrvatskim’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija