Aktualno

Ovo je Siegfried Mureşan, izvjestitelj zadužen za pitanje eura u Hrvatskoj

Europski parlament djelovat će brzo i pravodobno dovršiti sve proceduralne korake kako bi hrvatske vlasti mogle nastaviti s praktičnim pripremama za uspješno uvođenje eura od 1. siječnja 2023. godine – poručio je to izvjestitelj Europskog parlamenta za ulazak Hrvatske u europodručje Siegfried Mureşan nakon niza sastanaka s hrvatskim dužnosnicima u Zagrebu.

Razgovarao je s premijerom Andrejem Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem, guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem, te je u Hrvatskom saboru sudjelovao na zajedničkoj sjednici Odbora za financije i državni proračun i Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, prenosi se u službenom priopćenju.

– Posjetio sam Zagreb kako bi na terenu procijenio kako teku pripreme Hrvatske za prihvaćanje zajedničke valute 1. siječnja 2023. i kako bih, kao izvjestitelj Europskog parlamenta, prenio poruku pune potpore – kazao je Mureşan – nakon današnjih sastanaka na visokoj razini još sam uvjereniji da je – zahvaljujući impresivnim naporima hrvatskih vlasti i hrvatskog naroda Hrvatska spremna za prihvaćanje eura od iduće godine. U ovim vremenima gospodarskih i strateških previranja pridruživanje jedne države članice euru jasan je dokaz opravdanosti zajedničke valute i općenito EU projekta – dodao je Siegfried Mureşan.

Siegfried Mureşan (EPP, Rumunjska) u travnju 2022. imenovan je izvjestiteljem Europskog parlamenta za ulazak Hrvatske u europodručje. Očekuje se da će Mureşan ovog utorka prezentirati svoj izvještaj parlamentarnom Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku, dok će se o njegovom izvještaju o uvođenju eura u Hrvatskoj raspravljati 20. lipnja. Dokument bi potom trebao biti predstavljen na plenarnoj sjednici u srpnju.

Mureşan je potpredsjednik Europske pučke stranke (EPP) i Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu u kojem obnaša drugi mandat. Član je radne skupine Europskog parlamenta za nadzor Mehanizma za oporavak i otpornost koji ima za cilj ublažiti gospodarske i socijalne posljedice pandemije koronavirusa te učiniti europska gospodarstva i društva spremnijima za izazove povezane sa zelenom i digitalnom tranzicijom.

Pročitajte još

More u Dubrovniku na 29,4 Celzijeva stupnja, mljetsko Malo jezero ‘ugrijalo’ na preko 30

Dulist

U Policijskoj upravi održan sastanak o sigurnosti i turističkoj sezoni

Dulist

Libertas Dubrovnik ima novu internetsku stranicu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija