Zanimljivosti

SRETAN IMENDAN NAŠIM KATICAMA ‘Sveta Kate kokošica, mjesec dana do Božića!’

SRETAN IMENDAN NAŠIM KATICAMA 'Sveta Kate kokošica, mjesec dana do Božića!'

Danas, 25. studenoga, slavimo blagdan svete Katarine, koji se kao blagdan obilježavao i u kalendaru državnih blagdana Dubrovačke Republike.

Po pučkom vjerovanju u mnogim krajevima početak je to Adventa ili Došašća, što vezujemo uz poznatu izreku ‘Sveta Kate kokošica – mjesec dana do Božića’, istaknut će naš Sebastijan Vukosavić u svom ‘Gradoplovu’, a mi svim Katama, Katarinama, Katijama, Katicama… Osobama koje danas slave imendan i Svetu Katu, čestitamo njihov dan!

U pučkom kalendaru 25. studenoga označava i posljednji dan jeseni i početak zime. No, zapravo je blagdan svetoga Andrije, koji se obilježava 30. studenoga, službeni datum za određivanje početka Adventa ili Došašća.

Evo još i jedna zanimljivost preuzeta sa stranice ‘Stari način života Župe dubrovačke’ na Facebooku:

Sveta Kate kokošica
Mjesec dana do Božića.
Sveta Kate Božji dan,
Do Božića mjesec dan.

Od sv. Kate počinju pripreme za Božić. Vodilo se računa da i baština i pojata, kuća i okokuće se uredi, pripremi za blagdane. To je mjesec velikog posla. Trebalo se pripravit dovoljno drva za ognjište. Mjesec je klanja svinja. Kako nije bilo rashladnih uređaja radilo se to na ili oko Tomina dana. Da kuća ima mesa, da bude spravljena lubina, da se učini rego od stimature, da kuća zablista, djeci i ukućanima spravi najbolja odjeća i obuća što se ima, da se pođe uza stranu i ubere borić, da sve bude završeno do Badnjeg dana.

 

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist