Zanimljivosti

SRETAN IMENDAN NAŠIM KATICAMA ‘Sveta Kate kokošica, mjesec dana do Božića!’

Danas, 25. studenoga, slavimo blagdan svete Katarine, koji se kao blagdan obilježavao i u kalendaru državnih blagdana Dubrovačke Republike.

Po pučkom vjerovanju u mnogim krajevima početak je to Adventa ili Došašća, što vezujemo uz poznatu izreku ‘Sveta Kate kokošica – mjesec dana do Božića’, istaknut će naš Sebastijan Vukosavić u svom ‘Gradoplovu’, a mi svim Katama, Katarinama, Katijama, Katicama… Osobama koje danas slave imendan i Svetu Katu, čestitamo njihov dan!

U pučkom kalendaru 25. studenoga označava i posljednji dan jeseni i početak zime. No, zapravo je blagdan svetoga Andrije, koji se obilježava 30. studenoga, službeni datum za određivanje početka Adventa ili Došašća.

Evo još i jedna zanimljivost preuzeta sa stranice ‘Stari način života Župe dubrovačke’ na Facebooku:

Sveta Kate kokošica
Mjesec dana do Božića.
Sveta Kate Božji dan,
Do Božića mjesec dan.

Od sv. Kate počinju pripreme za Božić. Vodilo se računa da i baština i pojata, kuća i okokuće se uredi, pripremi za blagdane. To je mjesec velikog posla. Trebalo se pripravit dovoljno drva za ognjište. Mjesec je klanja svinja. Kako nije bilo rashladnih uređaja radilo se to na ili oko Tomina dana. Da kuća ima mesa, da bude spravljena lubina, da se učini rego od stimature, da kuća zablista, djeci i ukućanima spravi najbolja odjeća i obuća što se ima, da se pođe uza stranu i ubere borić, da sve bude završeno do Badnjeg dana.

 

Pročitajte još

Prošećite kroz povijest Gruža s Ivanom Lujom

Dulist

Novi ciklus radionica uz 75 godina tehničke kulture u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

Profesorica Katija Matušić Došen učenike o povijesti Rima uči kroz antičke ričete

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija