Politika

SRĐEVCI PROTIV DOGOVORA ‘Sporazum s Pašalićem je poraz Grada’

SRĐEVCI PROTIV DOGOVORA 'Sporazum s Pašalićem je poraz Grada'

Sporazum o uređenju međusobnih odnosa između Grada Dubrovnika i društva Laguna Trade našao se pred gradskim vijećnicima.
Kako se navodi u prijedlogu Sporazuma, radi neometanog daljnjeg gospodarskog korištenja pomorskog dobra od strane tvrtke Laguna Trade, ali i završetka projekta uređenja Lapadske obale, Vlada RH predložila je izmjenu koncesijskog područja, na što će Laguna Trade, odnosno Franjo Pašalić pristati ako se ispune obveze iz Sporazuma.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je u tijeku više sudskih postupaka Laguna Trade protiv Grada, a posljednji je zabrana izvođenja građevinskih radova na Lapadskoj obali.
-Svi ti postupci opterećuju Grad Dubrovnik. Prva razina opterećenja je zaustavljanje radova, a druga gubitak sredstava nacionalnih i EU fondova – rekao je. U sporazumu je ključno, naglasio je, da stanovnici Lapadske obale nisu izgubili ništa. Laguna Trade će pak dobiti puno korištenje svoje koncesije koje nije mogla do sad ostvariti.
-Nakon potpisivanja sporazuma odustat će se od svih pokrenutih sporova te ne dolazimo u situaciju da nam se radovi opet obustave. Pravne neizvjesnosti više ne bi bilo – zaključio je.
Za raspravu se prvi javio Andro Vlahušić, koji je rekao kako su pregovori s Pašalićem bili jako teški kad se  raspravljalo kako ispraviti grešku Vlade koja je krivo dodijelila koncesiju.
-Dobro je da se to pitanje riješi kad je već toliko vremena prošlo – smatra Vlahušić.
-Nismo ni mi baš u svakom trenutku bili, po mišljenju različitih sudova, ispravni – zaključio je.
Đuro Capor rekao je kako se građanima obećavalo da će dobiti Lapadsku obalu na troška investitora, ali dobili su je javnim novcem.
-Gospodin Pašalić ima saveznika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Zašto koncesijski ugovor nije poništen? Svaki put se pronalazio način da se ostavi u igri – iznio je Capor. Smatra da je ovo i dalje loša odluka i da se moramo i dalje boriti protiv marine te na tom mjestu tražiti lučicu za građane. Istaknuo je kako se sada još 780 kvadrata akvatorija poklanja Pašaliću. Nije mu jasno, odnosno pitao je zašto mu Vlada toliko popušta.
Gradonačelnik mu je potom naveo koje su obveze Grada iz prijedloga sporazuma.
-Pronađite mi jedan zarez ovdje koji je drukčiji prema ovoj tvrtki u odnosu na sve druge. Nema – naveo je Franković. Napomenuo je da se sadašnje granice koncesije i obuhvat Lapadske obale preklapaju u 700 kvadrata.
-Biti protiv ovog sporazuma jest biti protiv projekta Lapadske obale – poručio je gradonačelnik Caporu.
-Druga je stvar na koji način mi doživljavamo tu marinu – smatra gradonačelnik te istaknuo kako se treba odlučivati u interesu Lapadske obale i svih milijuna. Radovi su dosta uznapredovali i sad nam ne treba da nas nešto zaustavi, objasnio je.
Tijekom rasprave potaknuto je i pitanje koja je Vlada i dala koncesiju te stvorila od početka problem. Kako je rekao Ivan Maslać,  Dubrovnik je u današnju pat poziciju dovela Vlada SDP-a. Na to se javila Olga Muratti koja je rekla kako je Božo Memed, predsjednik Uprave Luke Dubrovnik trebao dobiti otkaz jer se suprotstavio Vladi i podnio tužbu.
-Htio ga je smijeniti njegov ministar, ali se takvo mišljenje nastavilo i s novom Vladom. Poveznica je dotična Nina Perko. Božo je bio žrtva, i trebao je ostati bez posla jer se usudio braniti interese grada – zaključila je Muratti.
Vlahušić je tijekom replike rekao kako Pašalić ne radi posao u Dubrovnik kakvog radi u Rogoznici jer je marina  – prazna.
– Možemo li se oteti dojmu da se ovdje radi o porazu Grada? Očito je da se radi o porazu, a poraz dolazi ravno iz Ministarstva – smatra Đuro Capor te se vratio na Memeda i rekao kako je on na kraju odustao, a onaj koji mu je prijetio otkazom i stvarao pritisak bio je upravo Vlahušić.
Gradonačelnik je još jednom naglasio kako Grad ovim sporazumom ništa ne gubi već rješava neizvjesnost pravne bitke.
Petra Marčinko smatra kako su građani već izgubili s marinom, i prostor i vizure. Istaknula je i kako se šalje loša poruka, a ta je da je Dubrovnik grad u kojem investitor može godinama maltretirati.
Potrebica se vratio na Memeda.
-Zaslužuje da mu se s govornice Gradskog vijeća reče hvala – rekao je Potrebica te rekao kako mu je Memed priznao da je zaustavljen.
-Denis Orlić je vodio spor Luke i imao ih je na penale, ali je tada Božo Memed zaustavio gradonačelnik. A vi danas govorite (ovo je uputio Vlahušiću, op.a) kako vas je zaustavio Zoran Milanović – rekao je Potrebica.
Srđevce je pitao: Što biste vi napravili danas u ovim okolnostima?

Maro Kristić rekao je kako je ovdje bilo i puno folklora i populizma te smatra da se sve ovo ne bi ni dogodilo da se ‘kuća gradila od temelja’, odnosno da se prvo uredila Lapadska obala, komunalni vezovi za građane, a te onda marina. No, podržava sporazum.

Vijećnici su suglasnost na tekst sporazuma dali s 14 glasova za i dva glasa protiv (Capor i Marčinko).

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist