Politika

CAPOR O ARENI DUBROVNIK Vrhunsko nogometno igralište je smokvin list

CAPOR O ARENI DUBROVNIK Vrhunsko nogometno igralište je smokvin list

Prijedlog zaključka o raspisivanju Javnog poziva za iskazivanje interesa za realizaciju projekta izgradnje nogometnog stadiona s trgovačko-zabavnim i kulturnim sadržajima te podzemnim garažama u Lapadu ‘Arena Dubrovnik’ trenutno je na raspravi među vijećnicima.

Gradonačelnik Mato Franković elaborira povijest ove priče predstavljajući više modela

– Nakon sveobuhvatne analize i konzultacija došli smo do modela koji je predstavljen vijećnicima. Prvi je to korak ka realizaciji projekta – naglasio je gradonačelnik te dodao kako su zadana jasna pravila o uvjetima koje bi trebali ponuditi zainteresirani.

– Model nije prvi ovakakv u RH, nije prva takva gradnja po ovom modelu s više elementata koncesije, slično je rađena i ZL Zagreb na način da se posebno segmentira onaj dio koji ostaje javnog karaktera – stadion, a istovremeno je komercijalni dio onaj trgovačkog centra gdje će budući ponuditelj prepoznati svoju korist ka ostvarivanju financijskih benefita – naglasio je.

Benefit Grada Dubrovnika je da dobivamo gotovu sportsku infrastrukturu koja odgovara velikim natjecanjima. Da taj teren bude pogodan brojnim reprezentacijama i klubovima koji bi mogli doći trenirati te da bude namijenjena mladima i budućoj nogometnoj ekipi koja bi se ovdje mogla graditi i ostvarivati sportske uspjehe – dodao je i elaborirao ‘Park and Ride’ projekt.

– Mislim da je ovo dobar korak naprijed te je početak na osvu kojega ćemo vidjeti iskaz inteesa. Nakon toga možemo raditi iduće korake. Ovo je prvi korak, s kim bismo pregovarali i tko je spreman uložiti svoj novac u projekt. Grad zauzvrat daje svoj najvredniji resurs – prostor – naglasio je.

Replika Željka Raguža

– Treba potegnuti paralelu i produžiti na DOC koji se također nalazi u lošem stanju – mišljenja je Raguž te dodaje kako nema sportskog entuzijasta koji neće ovaj projekt podržati.

Krešimir Marković naglasio je kako vjeruje u realizaciju projekta, kako je stanje zasad skromno te kako ‘Posušje primjerice ima prekrasan stadion.’

– Parking? Znamo kakav je prostor tamo i koliki su kapaciteti – istaknuo je – nužno je napraviti ovaj projekt.

– Moram odgovoriti na temeljno pitanje. Dva su smjera, jedan je graditi na lokaciji, drugi – negdje drugo. Pa čak i ne graditi. Studija sporta definitrala je kako dubrovački nogomet nema adekvatan prostor. Gradimo stadion tamo gdje je bio – istaknuo je Marko Potrebica.

-Mi smo četiri puta išli u nešto slično. Prepoznajem da smo negativna iskustva pokušali kroz ovaj javni poziv odmah isključiti – rekao je Potrebica te predložio da se u poziv navede i to da Gradsko vijeće treba odobriti idejno rješenje.
-Ako se nađe zainteresirani subjekt koji je po ovim pravilima spreman izgraditi Arenu Dubrovnik naći će se među ovim velikanima – rekao je Pero Vićan te pokazao na dio vijećnice s počasnim građanima Dubrovnika.
Vijećnik Vlahušić rekao je kako se gradi zabavno trgovački centar, a smokvin list je hibridna trava.
-Tražimo tvrtku koja će zaraditi 150 milijuna eura – rekao je Vlahušić.
-Daleko smo mi od lopate, a budemo li ovako išli nećemo je zakopati za 150 godina. Zašto se bojimo? Sve škare su u našim rukama. Krenimo. Naš benefit je što mi nećemo morati izgraditi, ali imat ćemo nogometni teren kojim ćemo mi upravljati. Ako će netko napraviti trgovački centar, dobrodošao je. Napravimo taj mali korak naprijed jer ako ga ne napravimo idućih 10 godina ćemo samo misliti kako ćemo morati nešto napraviti – rekao je Franković. Dobra je situacija, dodao je, jer u Dubrovniku nemamo nijedan trgovački centar i u tome je sigurno naša prednost.
-Ako napravimo ovaj korak, bit ćemo pametniji kroz koji mjesec – mišljenja je.
-Ostavi se onoga što ne znaš. Budi doktor, idi Bekiću i radi nešto – poručio je Vićan Andru Vlahušiću kojega je pitao kako zna da će biti četiri, a ne 24 kata i kako je izračunao da će se zaraditi 150 milijuna eura.
-Andro čudi me tvoje razmišljanje jer smo radili skupa. Možda zbog takvih razmišljanja danas nemamo Belvedere i Kupare. Ovako se vikalo na Cvjetnom trgu Zagrebu. Danas je to prekrasan prostor – ističe Raguž.
-Andro očekujem da ćeš se ti javiti ako je točno što si rekao da će uložiti 50, a zaraditi 150. Strepim da se nitko neće javiti i to je najgora situacija – dodao je Raguž.
Vlahušić je pitao Raguža hoće li dati svojih 16 tisuća kvadrata da bi netko napravio trgovački centar, a da on dobije dječje igralište na krovu.
Franković ga je ispravio te rekao kako nije riječ o dječjem igralištu već stadionu kapaciteta 4500 mjesta.
-Zauzvrat dajemo mogućnost da se tu izgradi građevina sa trgovačko-zabavnim i kulturnim sadržajima te podzemnim garažama – rekao je dalje.
-Nitko ne misli o tome što to znači za grad, za Lapad. Tko će nam vratiti tih 100 parkirnih mjesta koje će nam progutati arena? – replicirao je Capor.
-Taj mali koračić u krivom smjeru vodi u katastrofu – rekao je Capor te zamolio da se projekt vrati u okvire onoga što građanima i stanovnicima Lapada treba.
-Ovo radimo zbog građana i djece ovog grada – odgovorio mu je gradonačelnik te podsjetio kako je ovo korak naprijed koji ne obvezuje.
Jasno je da se radi radi gospara Vićana ovo radi, rekao je Capor.
-On je taj koji vuče kompozicijski vlak i mislim da ste njemu trebali dozvoliti da ovog predstavlja vijećnicima, ovo je njegovo čedo – smatra Capor.
-Nakon vaše diskusije jedino mi preostaje pitati vas na čemu ste. To se može protumačiti na više načina. Možda dobro niste pročitali točku pa ne znate koja je tema i tko je predlagatelj – odgovorio mu je Franković.
Teo Grbić rekao je kako je postojeće igralište sramota. Napomenuo je kako nitko neće ulagati pare bez da zaradi, a da će ovim projektom zaraditi i grad.
-Grad je ođe zaštićen k’o lički međed – istaknuo je Marko Potrebica još jednom dodavši kako ne vidi ni jedan sporan zarez za Grad.
-Mi smo zaduženi imamo ozbiljna financijska ograničenja i jedino što imamo jest vrijedna nekretnina od 16 tisuća kvadrata. Pokušajmo nešto napraviti – objasnio je.
Đuro Capor je rekao kako se ovdje podvaljuje trgovački centar.
-Neko vrhunsko nogometno igralište je smokvin list, a ideja je ući u prostor Lapada s još jednim šoping centrom, a isti se namjerava graditi i na području DOCa – rekao je Capor.
-Nema ovdje smokvinog lista. Sve je jasno, jasno je što se gradi – odgovorio mu je gradonačelnik.

Maro Kristić rekao je kako je jedno graditi stadion s pripadajućom sportskom infrastrukturom, a drugo graditi stadion s ozbiljnim trgovačkim centrom.

-Trgovački centri svakako privlače promet i nisu takvi sadržaji gdje se dolazi pješke – rekao je Kristić te napomenuo kako je ovo benigan dokument, no ne bi volio da se pođe u krivom smjeru.

-Prije izgradnje ovakvog stadiona bilo bi dobro riješiti atletsku stazu – dodao je te napomeno kako dokument ima jedan smjer koji može biti potencijalno opasan.

-Budimo otvoreniji prema reperkusijama koje jedna takva priča može ostaviti u prostoru – ističe Kristić.

Vlahušić je potaknuo pitanje rješavanja prometa, što se treba riješiti prije.

-Preduvjet za ovo je financijska analiza. Treba napraviti atletsku stazu, a grad mora provesti arhitektonski natječaj. Ti se elementi ovdje ne nalaze. Ako će ovaj projekt uključiti i optimalno rješenje prometa u Lapadu te da će Grad provoditi natječaj, a ne investitor, onda nema razloga da se on ne podrži – rekao je Vlahušić.

Gradonačelnik je rekao kako je to korak drugi, kad se bude radio projekt riješit će se u pitanje prometa. Nakon njegovog objašnjenja Vlahušić je rekao kako će projekt podržati.

Petra Marčinko rekla je kako se slažu da gradu treba stadion s 4500 mjesta, ali da takav objekt s pratećim sadržajima ne može biti u Lapadu.

-Gradnja stadiona bi povećala tranzitni promet kroz neodgovarajuće prometnice – napomenula je.

-Više nigdje se šoping centar i arena ne grade u centru grada – naglasila je Marčinko dalje.

Prijedlog je usvojen većinom glasova, protiv su bili Srđevci Đuro Capor i Petra Marčinko.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist