Politika

RADNI MATERIJALI POTAKNULI RASPRAVU Trebaju li udžbenici ostati besplatni svima?

RADNI MATERIJALI POTAKNULI RASPRAVU Trebaju li udžbenici ostati besplatni svima?

Grad Dubrovnik je godinama financirao besplatne udžbenike, a nakon što je to preuzela država, mi smo preuzeli financiranje radnih materijala – objasnio je uvodno gradonačelnik Mato Franković kod prijedloga pravilnika o izmjenama Pravilnika o financiranju obrazovnih materijala učenicima osnovnih škola Grada Dubrovnika. Grad, naime, prestaje financirati likovne mape i tehničke kutije.
Gradonačelnik je nadalje istaknuo kako se prošle godine vrijednost radnih materijala izjednačila s cijenama udžbenika.
-Kad je država preuzela obvezu financiranja udžbenika, izdavači su podigli cijene i smislili likovne mape i kutije te izvlače lovu – rekao je te istaknuo kako je trošak likovne mape za roditelje 70 kuna, a tehničkih kutija 120 kuna. Njemu tih 200 kuna nisu problem.
-To je jedini trošak kojeg roditelj ima za svoje dijete koje ide u školu, likovna mapa i od 5. do 8. razreda tehnička kutija, sve skupa 200 kuna. To nije problematično – mišljenja je Franković.
Vijećnik Đuro Capor istaknuo je kako je Grad trebao nastaviti financirati likovne mape i tehničke kutije, a to je, istaknuo je nastavila financirati županija.
-Inflacija i troškovi energenata pogađaju te roditelje pa se na njih teret krize istovaruje – smatra Capor.
Vijećnik Vlahušić rekao je kako ovakva poruka koja se šalje roditeljima nije dobra.
Vijećnica Olga Muratti rekla je kako besplatni udžbenici ne trebaju svima.
-Svjedočila sam da je to neke roditelje vrijeđalo. Trebamo razlikovati one kojima treba puno više od udžbenika. Nekome treba kupiti i cipele, i torbu i pribor i dati besplatnu marendu, a nekome ne treba ništa. Udžbenici su proglašeni socijalnom mjerom, ali socijalna mjera je zaštita životnog standarda te ne mogu prihvatiti da država kupuje udžbenike nekome tko ima plaću 50 tisuća kuna. Kod ovakvih stvari trebamo imati cenzuse – mišljenja je Muratti.

 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist