Politika

Srđevci kazneno prijavili Vlahušića

Srđevci kazneno prijavili Vlahušića

Kandidacijska lista grupe birača nositelja Igora Miošića "SRĐ JE GRAD" podnijela je jutros Kaznenom odjelu Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Andra Vlahušića.

 Razlog je taj jer je gradonačelnik Vlahušić  protuzakonito koristio osobne podatke više osoba, pacijenata oboljelih od dijabetesa, da bi na iste utjecao u pogledu načina glasovanja na izborima za jedinice lokalne samouprave 19. svibnja 2013. godine. Smatraju  da je gradonačelnik Vlahušić  počinio kazneno djelo protiv privatnosti opisano člankom 146. Kaznenog zakona i prekršio Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Osumnjičenik je, istaknuli su na konferenciji za novinare,  na adrese više osoba oboljelih od šećerne bolesti poslao pismo u kojem u kontekstu oboljenja spomenutih osoba, iste osobe, kao svoje pacijente ("Moj prvi izbor je biti Vama na usluzi, svojim pacijentima…"), poziva da izađu na izbore i glasuju za njega ("Ako vjerujete da možemo još više i bolje graditi i surađivati i u bolesti i u zdravlju, izađite na izbore 19. svibnja i dva puta zaokružite…").

Za ovo kazneno djelo zapriječena je zakonska kazna do 5 godina zatvora.
 
– Ovdje smo jer članovi grupe birača namjeravaju sada predati kazenneu  prijavu  Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku protiv gradonačelnika Andra Vlahušića, s obzirom da  smatramo da je on protuzakonito koristio osobne podatke više osoba, svojih pacijenata koji su dijabetičari. Njihove podatke i adrese iskoristio je kako bi im poslao promotivne materijale za svoju kampanju za lokalne izbore. Smatramo da je to kršenje kaznenog zakon, jer je time prekršena privatnost osoba i njihovih podataka koje je kao liječnik imao. Prekršen je i zakon o zaštititi osobnih podataka. To je nešto što je stvar povjerenja i ovakvo postupanje osuđujemo na svaki mogući način – naglasio je Ivan Viđen.

– Odlučili smo se da to bude kaznena prijava. Postojala je mogućnost da reagiraju i druge institucije,  budući je vijest o tome objavljena prije dva dana. Nitko se nije oglasio i nije našao za primjereno da ukaže na nezakonito postupanje gradonačelnika Vlahušića. Stvara se atmosfera da je političarima, koji su pri vrhu vlasti sve dozvoljeno, i da se na njih ne odnose pravila koja vrijede za obične građane. Stvara se dodatni defetizam kod građana, i oni se još više odvajaju od politike – naglasio je nositelj liste Igor Miošić.

Grupa birača ističe i kako su za Vlahušićevu promidžbenu kampanju korišteni i drugi podaci.

– Koristiti bolesnike u predizbornoj kampanji smatramo moralno najnižom vrstom promidžbene kampanje. Zato smo nju i istaknuli. Osim liste svojih pacijenata gradonačelnik Vlahušić se koristio listama osoba koje su koristile subvenciju grada Dubrovnika za povratni let do Zagreba i listu privatnih iznajmljivača. Pokupio im je podatke i izravno im se obratio pozivajući da glasaju za njega. U tužbi su sadržani samo pacijenti – dodao je Miošić.

Pročitajte još

Maro Kristić javno postavio niz pitanja o turizmu i Turističkoj zajednici grada Dubrovnika

Dulist

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist