Sport

“Sportaši moraju sebi osigurati B opciju”

"Sportaši moraju sebi osigurati B opciju"

Na jutros održanom promocijskom danu “Karijera nakon sportske karijere” dubrovački aktivni i bivši sportaši, ali i jedan roditelj sportaša, predstavili su okupljenim srednjoškolcima svoja iskustva s obrazovnim sustavom.

Jugov zlatni olimpijac i diplomirani professor glazbene teorije Miho Bošković istaknuo je kako je tijekom školovanja imao različita iskustva, od srednje škole u Dubrovniku do sveučilišta u Splitu.
– Puno puta sam naišao na odbijanje, jer sam htio spojiti nespojivo. S jedne strane su mi govorili ‘Ne možeš imati meke prste ako bacaš loptu’, s druge strane da sam premekan jer sam klavirist. Dokazao sam da se može. Najteže mi je bilo u 3. i 4. razredu srednje škole, kad sam morao spremati prijemni ispit na Akademiji glazbenih umjetnosti, što je najteži ispit – kazao je Bošković, dodavši kako je najviše bitna koordinacija učenika i nastavnika kod ispitivanja i izvršavanja drugih obveza, kao i pomoć mentora i kolega.
 
Dubrovački sportaš 20. stoljeća i dvostruki zlatni olimpijac te danas trener Juga Veselin Đuho kazao je kako nije ‘baš tako svijetao primjer’.
– Kao i Miho, bio sam vrhunski sportaš, ali bio sam malo opijen slavom. Upisao sam fakultet za turizam i trgovinu, ali nisam ga završio jer sam bio dvostruki olimpijski pobjednik, svjetski prvak. Nisam dobro razmišljao i trebao sam taj fakultet završiti. Po povratku iz Italije završio sam višu trenersku školu u Zagrebu. Mogu biti sjajan primjer da nešto morate završiti, jer danas u svijetu vlada zakon prirode, da samo najjači opstaju, najškolovaniji i najbolji – kazao je Đuho, objasnivši kako danas kao trener čini sve kako bi izišao u susret svojim igračima s njihovim fakultetskim obvezama.
 
Košarkašica Raguse koja je od 2009. do 2013. godine uspješno studirala u SAD-u (Sveučilište Florida) Carmen Miloglav istaknula je kako je tijekom srednješkolskog obrazovanja imala veliku podršku u Gimnaziji, al ii kako ju je sustav obrazovanja u SAD-u iznenadio, jerk ad je stigla tamo ‘glava joj je bila samo u sportu’.
– Veliki značaj daju obrazovanju i omogućavaju vam da učite i bavite se sportom, jedno je povezano s drugim. Sven am je bilo omogućeno da budemo vrhunski sportaši, od infrastrukture, mentora, lekcija, ali je sve bilo teško uskladiti. Ipak, imala sam veliku podršku obitelji i zbog obitelji sam se i vratila kući – rekla je Miloglav, koja je posebno istakla kako je u SAD-u ustanovljena organizacija “Career Athletes”, koja sportašima pomažu u pronalasku posla.
– Imam diplomu, B opciju ako ne uspijem u sportu. Uz pomoć obitelji sam napravila iskorak u SAD, što mi je puno pomoglo – zaključila je Miloglav.
 
Lukša Backović, Jugov plivač s invaliditetom i učenik 4. razreda Privatne gimnazije, pohvalio je upravu svoje srednje škole, a pohvalio se i sportskom stipendijom koju je dobio kao izvrsni sportaš.
– Najveću podršku daju mi roditelji, ali i od prijatelja. Sportaši moraju shvatiti da u životu moraju imati neki cilj, da će im trebati puno truda i odricanja, ali i da im karijera neće trajati predugo i nakon nje se nečim trebati baviti. Osobno razmišljam o tri fakulteta – kazao je Backović.
 
Vaterpolist Juga, ali i student Sveučilišta u Dubrovniku, Mirko Nižić kazao je kako je pravi značaj diplome shvatio tek nakon ozljede.
– Probudio sam se iz paralelnog svijeta, u kojem žive mnogi sportaši. Shvatio sam koliko je sportska karijera kratka i kako postoji i život nakon sporta i da moram nešto poduzeti – izjavio je Nižić, dodavši kako kad god ima bitnu utakmicu i težak ispit uvijek nastoji biti spreman dan prije utakmice i ispita.
 
Otac mlade i talentirane tenisačice Ane Konjuh, Mario Konjuh, iznio je svoja iskustva roditelja dvije sportašice, dvije kćeri Andree i Ane. Starija Andrea zbog zdravstvenih razloga odustala je od profesionalnog sporta, dok je mlađa Ana ove godine osvojila tri juniorska Grand Slam turnira.
– Vrlo rano smo prepoznali Anin talent i morali smo donositi teške odluke. Prije šest godina kupili smo stan u Zagrebu, odselili smo i na neki način obitelj se podijelila. Živimo razdvojeno već šest godina i teško nam je, ali ljubav je tolika da sve to prođemo jer znamo da možemo napraviti dobre rezultate – rekao je Konjuh. Dodao je kako nije lako donijeti odluku da sport bude 'broj 1', a obrazovanje 'broj 2', jer ako nema druge opcije sportaši se mogu izgubiti.
 
Inače, promocijski dan održan je u sklopu projekta Hrvatskog olimpijskog odbora “Sportaši i obrazovanje 2012.-2016.”, a u organizaciji Zajednice športa Dubrovačko-neretvanske županije. Pozdravne govore održali su ministar obrazovanja, znanosti i športa Jovanović, župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, rektorica Sveučilišta u Dubrovniku Vesna Vrtiprah, Biserka Vrbek u ime HOO-a te podpredsjednik ZŠDNŽ Vlaho Orepić, a uvodno predavanje održala je i Romana Caput Jogunica, koordinatorica projekta.
 
Cilj ovog projekta su izmjene i dopune zakonske regulative u obrazovnom sustavu kojom će se osigurati podrška i posebni uvjeti školovanja za kategorizirane sportaše, izrada stručne analize o mogućnostima ciljanog obrazovanja i zapošljavanja u području sporta i povezanim područjima te promocijski dan.

Pročitajte još

EUROPSKO PRVENSTVO Bulić upisao pobjedu i poraz, Pavić ozlijedila rame

Dulist

JUGAŠI U POLUFINALU EUROKUPA! Uvjerljiva pobjeda protiv Crvene Zvezde

Dulist

VEČERAS SVI U GOSPINO POLJE! Košarkaši Dubrovnika dočekuju Šibenik

Dulist